ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

IKEA otvara fabriku u izbjegličkom kampu

Objavljeno u PRIVREDA, TRGOVINA

Ta fabrika dio je njihovog dugoročnog plana zapošljavanja 200.000 ljudi koji su u nepovoljnom položaju širom svijeta kroz programe socijalnog poduzetništva.

Centri u Jordanu trebalo bi da budu u funkciji od avgusta i zaposle sirijske izbjeglice i Jordance u proizvodnji pletenih proizvoda, uključujući tepihe, jastuke i prekrivače za krevete.

IKEA će proizvodne centre izgraditi i opremiti, a u njima će se praviti ručno rađeni predmeti.

Švedski gigant sklopio je partnerski ugovor sa fondacijom Jordan River, nevladinom organizacijom koju je osnovala kraljica Ranija i koja će upravljati objektima te zapošljavati za početak 100 ljudi. Kasnije je plan broj proširiti na 400 i to u toku od dvije godine. Pola radnika biće izbjeglice, a pola lokalno stanovništvo.

Projekat prati niz sličnih društvenih aktivnosti za zajednice širom svijeta. Ambiciozna firma već direktno i indirektno zapošljava oko milion ljudi, a kroz slične projekte u narednih 10-15 godina planira i dodatnih 200.000.

Organizacijama koje su premale da bi zadovoljile Ikeine stroge smjernice za dobavljače nude poslovni model, mogućnosti učenja, jednostavne vještine o planiraju proizvodnje i vlastite pripreme za izvoz roba.

U sljedećih nekoliko sedmica poslaće svoj dizajnerski tim u Jordan kako bi za početak definisali vrste proizvoda koji se tu mogu proizvoditi.

Klix.ba

Ključne riječi:  , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+