ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Hrvatski iseljenici lani uplatili više od dvije milijarde evra

Objavljeno u FINANSIJE

ZAGREB, Na račune hrvatskih građana prošle godine je iz inostranstva uplaćeno više od dvije milijarde evra, podaci su Hrvatske narodne banke.

Riječ je o uplatama penzija zarađenih u inostranstvu, radničkim doznakama, ali i poklonima, pomoći i drugim novčanim uplatama.

Ekonomista Velimir Srića kaže da dvije milijarde evra, koje građanima godišnje stižu iz inostranstva, čine čak pet odsto hrvatskog BDP-a, prenose hrvatski mediji.

“Taj novac pretvara se u štednju i potrošnju i svakako je dodatni izvor akumulacije, investicija i potrošnje koji Hrvatskoj i te kako treba. Tužan je razlog zbog koga dolazi ovaj novac. Malo sam skeptičan oko tog iznosa, ali ako bismo prihvatili da je tačan, onda predstavlja dvostruko veći iznos od godišnjeg rasta našeg BDP-a. To praktično znači da bi bez ovog priliva iz inostranstva na račune građana, hrvatski BDP padao”, upozorava Srića. Srna

Ključne riječi:  , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+