ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Hoće li povjerioci otpisati 60 odsto Agrokorovog duga?

Objavljeno u FINANSIJE, PRIVREDA

ZAGREB, Ruski bankari vjeruju da će im Agrokor vratiti više od polovine duga, dok hrvatski ekonomista Damir Novotny upozorava da će svi kreditori morati da se pripreme na najmanje 60 odsto otpisa.  

Slovenski dobavljači Agrokora nisu bacili puške u kukuruz i još uvijek računaju na isplatu u potpunosti.

Juče je istekao rok za povjerioce da prijave svoja potraživanja Agrokoru i svih 77 povezanih kompanija.

Sada počinje period od 60 dana u kojem će posebna uprava pod vodstvom Ante Ramljaka pripremiti popis potraživanja, iz kojeg će biti jasno kome se sve duguje i koliko li je ukupna vrijednost duga hrvatske grupe.

Prije nešto više od četiri mjeseca, kada je preuzeo kormilo Agrokora, Ramljak je rekao da ta kompanija duguje 40,4 milijardi kuna (5,4 milijarde evra).

S obzirom na to da podaci kompanije o poslovanju još nisu revidirani, očekuje se da će dug biti viši za nekoliko stotina miliona evra. Rezultati Agrokorove revizije trebalo bi da se objave u narednim nedjeljama.

Ruska državna banka VTB, koji je pored Sberbanke jedan od najvećih kreditora Agrokora, navela je da računa na plaćanje malo više od polovine duga.

Nasuprot tome, ekonomski analitičar Damir Novotni upozorava sve povjerioce da se pripreme za najmanje 60% “šišanja”.

Istovremeno, u mjesečnom izvještaju o Agrokoru Ministarstva privrede Hrvatske objavljeno je da je pravna bitka koje je već viđena u Sloveniji i Srbiji oko imovine Agrokora povedena i u Bosni i Hercegovini.

Vanredna uprava je podnijela zahtjev za priznanje postupka vanredne uprave u Bosni i Hercegovini kojeg je osporio Sberbank.

Vanredna uprava očekuje dostavu prigovora Sberbanke te će preduzeti korake za osporavanje tih prigovora, navodi se u dokumentu.

Dodaje se i da postoje saznanja da su određena društva iz Sberbank grupe pokrenula daljnje postupke u Srbiji kao i u Bosni i Hercegovini.

“Vanrednoj upravi do sada je dostavljen manji dio relevantnih pismena, a kako dolazi do dostave poduzimaju se potrebni koraci”, dodaje se.

Istovremeno, Visoki trgovački sud odbacio je žalbu Sberbanke i potvrdio odluku Trgovačkog suda da je posljednji model kreditiranja Agrokora u skladu sa zakonom.

Ruska banka je htjela dokazati da model roll up-a, prema kojem svi koji su sudjelovali u kreditiranju imaju u istom omjeru pravo na povrat starog duga, nije u skladu sa zakonom.

Roll-up model predviđa da se za svaku kunu novog kredita potencijalnim kreditorima odobri i prelazak jedne kune starog kredita u senioritet.

U Sberbanci su upozoravali da bi primjena roll-up modela štetila povjeriocima čija su potraživanja također stara, ali nisu dobila prvenstvo naplate. Indikator.ba

Ključne riječi:  , , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+