ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Hiljade Bugara traži ostavku vlade

Objavljeno u VIJESTI IZ SVIJETA

SOFIJA, Hiljade Bugara izašlo je danas na ulice prijestonice Sofije zahtjevajući ostavku vlade zbog ekonomske krize u ovoj najsiromašnijoj zemlji EU.

Oko 4 000 ljudi učestvovalo je u protestima pod nazivom “Crveni karton za vladu”, koje su organizovali opozicioni socijalisti.

Demonstranti su uzvikivali “Ostavka” noseći transparente na kojima je pisalo “Gdje su reforme?” i “Ne siromaštvu”.

“Želimo bolji život i povećanje plata. Ništa ne možete kupiti, ni obući ni odjeću, ne možete da platite račune”, kaže 51-Rosita Stanimirova iz zapadne Bugarske koja radi u bolnici za platu od 174 dolara.

Manjinska vlada desnog centra stranke Građani za evropski razvoj Bugarske /GERB/ zamrznula je plate i penzije u zemlji prije godinu dana, ali su izdaci porasli sa povećanjem cijena hrane i goriva.

Početkom mjeseca desetine hiljada Bugara demonstriralo je širom zemlje zbog povećanja cijena goriva, a novi protesti zakazani su za 27. mart.

Ekonomski problemi i kašnjenje u provođenju ključnih reformi uticale su na pad popularnosti GERB-a, koji je došao na vlasti prije skoro dvije godine uz obećanje da će se boriti sa dubokom recesijom.

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+