ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Gubitak milion KM

Objavljeno u FINANSIJE

PRNJAVOR, Ukupni gubitak Komunalnog preduzeća “Vodovod” iz Prnjavora dostigao je iznos od milion KM, od čega je oko 400.000 KM nenaplaćenih potraživanja od korisnika usluga, rekao je direktor ovog preduzeća Đuro Bunić.

Bunić je dodao da se procjenjuje da će gubitak za prošlu godinu iznositi  od 150.000 KM do 200.000 KM.

“Osnovni problem u poslovanju je cijena vode koja je za oko 30 odsto manja od realne cijene, zbog čega nam za pokriće osnovnih troškova svaki mjesec nedostaje između 15.000 KM i 20.000 KM”, rekao je Bunić.

On očekuje da će, nakon što je stupio na snagu Zakon o o prenosu prava svojine na kapitalu Republike Srpske na jedinice lokalne samouprave u preduzećima koja obavljaju komunalnu djelatnost, saradnja sa predstavnicima lokalne vlasti biti bolja nego do sada i da će se zajednički iznaći načini za prevazilaženje problema sa kojima se suočava ovo preduzeće.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš rekao je da je u protekle dvije godine odbijao zahtjeve za povećanje cijene vode smatrajući ih neopravdanim zbog ekonomskih uslova života građana. “Ako isti zahtjev dobijem u nekoliko narednih mjeseci ponovo ću ga odbiti”, naglasio je Tomaš.

On kaže da će u narednih 30 dana, u skladu sa ovim zakonom, uslijediti postupak promjene vlasničke strukture u komunalnom preduzeću, tako da će umjesto Akcijskog fonda, opština Prnjavor imati natpolovično učešće.

“Kad se to desi, zatražiću kao predstavnik lokalne samouprave, da se sazove Skupština akcionara i dobije analiza o trenutnom stanju, na osnovu čega će se donositi dalje odluke”, rekao je Tomaš i dodao da je ključni problem pogrešan proces transformacije vlasništva u prošlosti zbog čega komunalna preduzeća, uglavnom, stvaraju gubitke.

Predsjednik Skupštine opštine Prnjavor Brano Žunić smatra da je komunalno preduzeće opterećeno dugovima i viškom radnika.

U preduzeću “Vodovod” iz Prnjavora zaposleno je 47 radnika i dva pripravnika koja finansira Vlada RS.

U RS je 1. januara stupio na snagu Zakon o prenosu prava svojine na kapitalu RS na jedinice lokalne samouprave u preduzećima koja obavljaju komunalnu djelatnost. Zakon je usvojen u Narodnoj skupštini RS u junu 2010. godine.

Prema preliminarnim podacima koje je Akcijski fond RS dostavio Ministarstvu uprave i lokalne samouprave RS, ovim zakonom obuhvaćeno je 86 preduzeća u Srpskoj.

Komentari |


Komentari (0)

  Komentariši

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  (obavezno)

  Pravila komentarisanja

  Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

  A- A A+