ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Grupacija KBC mora da otpiše još 900 miliona evra

Objavljeno u FINANSIJE, VIJESTI IZ SVIJETA

BRISEL, Belgijska bankarska i osiguravajuća grupacija KBC, koja je zbog loših investicija u oktobru morala da otpiše gotovo 1,6 milijardi evra, otpisaće u posljednjem ovogodišnjem tromjesečju još oko 900 miliona evra, prije svega zbog globalne finansijske krize i smanjenog kreditnog rejtinga.
 S obzirom na pogoršanje izgleda globalne privrede, rejting agencija “Mudis” (Moody's) ponovo je smanjila vrijednost nekih hartija od vrijednosti, uključujući i one koje KBC ima u svom portfoliju, saopštila je ta bankarska grupacija.
 Banka će 900 miliona evra gubitaka uključiti u rezultate poslovanja, a nikako u smanjivanje sopstvene imovine, kako to rade neke druge banke, ukazuje ČTK.
 I KBC grupacija se, kao i druge belgijske banke, suočava sa problemima zbog svjetske finansijske krize.
 Još jesenas je morala da bude podržavljena ključna belgijska banka “Fortis”, a belgijska vlada je morala da pomogne i u rešavanju krize u jednoj manjoj banci, “Deksija” (Dexia).
 Belgijska “KBC grupa” posluje u 35 zemalja, sa više od 57.000 zaposlenih i preko 11 miliona klijenata, a njene akcije su u ovoj godini već opale za 77 procenata.

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+