ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Građevinski sektor najveći dobitnik na azijskim berzama

Objavljeno u TRŽIŠTE KAPITALA, VIJESTI IZ SVIJETA

TOKIO, Na azijskim su berzama cijene akcija danas porasle, jer je ulagače oraspoložio jučerašnji rast vodećih indeksa na Wall Streetu.
Pozitivno je na azijske berze uticao jučerašnji rast cijena akcija na Wall Streetu, gdje se ulagači pozicioniraju uoči sezone objave poslovnih rezultata kompanija za prvo tromjesečje, koja će, nadaju se investitori, biti solidna. U fokusu ulagača je i dalje zemljotresom oštećena japanska nuklearna elektrana Fukushima, a situacija je, čini se, stabilna. Da se ulagači, posebno strani, vraćaju na Tokijsku berzu pokazuje podatak da su prošle sedmice inostrani investitori kupili japanske akcije vrijedne oko 11 milijardi dolara, što je najbolji nedjeljni podatak od 2005. godine.

Pritom su među najvećim dobitnicama akcije građevinskih kompanija, koje će učestvovati u obnovi zemljotresom porušenih područja Japana. Comsys Holdings je skočio 6,3, a Daisue Construction 4,1 odsto. Najveći japanski proizvođač građevinske opreme uzletio je 7,4 odsto. Rasle su i automobilske te rudarske akcije. Toyota Motor tako je porasla 1,9, a Rio Tinto je osvojio 0,5 odsto.

Regionalni azijsko-pacifički indeks MSCI dan je završio u zelenom 0,7 odsto na 134,12 bodova. Japanski indeks Nikkei 225 porastao je 1,07, hongkonški Hang Seng je ojačao 1,06, a kineski CSI 300 se povećao 1,33 odsto. Južnokorejski indeks Kospi je bio na dobitku 0,85 odsto.

Na najvećim evropskim berzama na početku današnjeg trgovanja prevladava pozitivno raspoloženje. Londonski indeks FTSE 100 ojačao je 0,22 odsto, frankfurtski se DAX povećao 0,40, a pariški CAC 40 je porastao 0,04 odsto.  Poslovni.hr

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+