ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Građani Srbije na dnu u regionu po standardu

Objavljeno u FINANSIJE

BEOGRAD, Građani Srbije se po visini prosječne zarade, kada se uporede sa građanima u regionu, nalaze na sredini ljestvice, ali su im primanja niža za čak 300 do 600 evra nego kod Slovenaca i Hrvata, a veća tek za nekoliko desetina evra od zarada u Makedoniji i Bosni i Hercegovini, dok se gotovo izjadnačila sa prosjekom primanja u Albaniji.

Prosječna neto zarada u Srbiji, isplaćena u februaru, iznosila je 35.538 dinara, odnosno oko 340 evra, dok je prema podacima Državnog zavoda za statistiku u Hrvatskoj, prosječna neto plata po zaposlenom isplaćena u januaru ove godine iznosila 5.342 kune, odnosno oko 730 evra.

U Sloveniji ta prosječna zarada kreće se oko 1.000 evra, dok je kod naših susjeda Crnogoraca ona oko 515 evra.

Najveće zarade u Crnoj Gori, u decembru, bez poreza i doprinosa, imali su radnici u finansijskom posredovanju – 955 evra, dok su najmanje plate imali zaposleni u ribarstvu – 259 evra.

Najmanju prosječnu platu u regionu dobijali su Makedonci – oko 220 evra.

Zaposleni u Bosni i Hercegovini prosječno su zarađivali u decembru 250 evra, dok je kod Albanaca ta prosječna zarada bila nešto veća i kretala se oko 300 evra.

Nesporno je da na visinu zarade, utiče sveokupna poslovna klima u zemlji, sprovođenje makroekonomskih mjera, priliv stranih investicija ali i poreska politika.

Tako je u Hrvatskoj, u poređenju sa januarom prethodne godine, prosječna neto plata nastavila da bilježi rast pod uticajem ukidanja najprije niže, a potom i više stope takozvanog “kriznog poreza”, kao i promjene poreskih stopa.

Februarska plata u Srbiji u odnosu na prosječnu zaradu isplaćenu u januaru, realno je povećana za tri odsto, ali generalno zarada nije zabilježila nešto veća pomjeranja proteklih mjeseci.

U decembru prošle godine prosječna zarada u našoj zemlji iznosila je 39.580 dinara, ali se ipak taj mjesec ne može uzeti kao “reper” jer se, po pravilu, posljednjeg mjeseca u godini isplaćuju i dodatna primanja u vidu regresa ili trinaeste plate.

Zanimljivo je da je decembarski radni sat, ako se računa da se radilo 168 časova mjesečno, u Srbiji vrijedio 168 dinara, pa je tako prosječan zaposleni u Srbiji dnevno u decembru zarađivao 1.344 dinara ili 16,8 evra.

Pojedini ekonomisti smatraju da poređenje zarada u zemljama regiona nije poželjno jer se cijene proizvoda i usluga, kupovna moć, ali i i mnogi drugi faktori kao što su (ne)postojanje monopola u trgovinskom sektoru, značajno razlikuju.

Jedno je, ipak, sigurno, a to je da se, poredeći prosječnu zaradu i odnos domaćih cijena i prosjeka EU, Srbija po standardu građana nalazi na začelju evropskih zemalja.

Podaci pokazuju da oko 60 odsto građana Srbije raspolaže sredstvima kojima podmiruju isključivo troškove hrane, dok je taj procenat u EU ispod 30 odsto. Tanjug

Komentari |


Komentari (0)

  Komentariši

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  (obavezno)

  Pravila komentarisanja

  Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

  A- A A+