ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Golić: Srpska prati evropske trendove iz energetske efikasnosti

Objavljeno u OSTALO

Golić: Srpska prati evropske trendove iz energetske efikasnostiTESLIĆ- Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je danas da je Srpska prilagodila zakonsku legislativu o energetskoj efikasnosti sa evropskim normama i konstantno je unapređuje da bi je prilagodila zemljama okruženja.

“Prošli smo već jednu fazu i obučili oko 60 inženjera koji imaju licence za energetske preglede i to funkcioniše u praksi”, izjavila je Golićeva koja je danas u Banji Vrućici kod Teslića otvorila dvodnevnu konferenciju o energetskoj efikasnosti “Sistem energetskog menadžmenta u zgradarstvu”.

Ona je istakla da svi objekti koji se grade od 1. januara 2016. godine i za koji se traži tehnički prijem i upotrebna dozvola, podrazumijeva energetske preglede i energetski sertifikat jer u suprotnom ne mogu biti primljeni u upotrebu.

 “Konferencija će imati segment obuke budućih energetskih menadžera čija će uloga prvenstveno biti u jedinicama lokalne samouprave i koji će raditi poslove i akcione planove kada je riječ o energetskoj efikasnosti u zgradarstvu u nadležnosti jedinica lokalne samouprave”, rekla je Golićeva.

Ona je navela da Republika Srpska koristi određena iskustva iz NJemačke i da su već postignuti određeni efekti iz oblasti energetske efikasnoti.

Golićeva je podsjetila da je Ministarstvo od globalnog Zelenog klimatskog fonda obezbijedilo 17,3 miliona dolara bespovratnih sredstva za Republiku Srpsku i FBiH, koje su u obavezi da kofinansiraju.

To će, između ostalog, kako je naglasila, doprinijeti prelasku sa korištenja fosilnih goriva na obnovljive izvore energije, kreiranju novih radnih mjesta, dugoročnom smanjenju zagađenja vazduha i zaštiti zdravlja građana.

Ona je rekla da postoji velika zainteresovanost lokalnih zajednica da se uključe u projekat energetskog opremanja objekata i da ima više od 1.000 zahtjeva, između ostalog 700 objekta iz oblasti obrazovanja, više od 70 objekata iz oblasti zdravstva, ali da je iz navedenih sredstava moguće uključiti svega 200 objekata.

Golićeva je najavila da će Ministarstvo i dalje iznalaziti način da se udovolji svim zahtjevima.

Direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Srđan Todorović najavio je da će na konferenciji biti riječi i o uvođenju informacionog sistema energetske efikasnosti.

 “Cilj je da se prati sektor energetske efikasnosti, izvršenje akcionih planova na nivoima kako je to definisano, praćenje investicija, ostvarenih ušteda, te izvještavanje međunarodnih tijela prema kojima postoji obaveza”, pojasnio je Todorović.

On je podsjetio da je zakonom i podzakonskim aktima o energetskoj efikasnosti definisano da lokalne zajednice sa više od 20.000 stanovnika imaju obavezu donošnjenja akcionog plana i sprovođenje utvrđenih aktivnosti.

Predstavnik Njemačke organizacije za međunarodnu saradnju Goran Krstojević istakao je da je tokom ove godine vidno poboljšan proces razvoja energetske efikasnosti u BiH kada je riječ o zakonskoj legislativi koja prati taj proces, između ostalog usvajanjem akcionih planova na nivou entiteta i BiH.

On je naveo da se proces finansira donatorskim sredstvima međunarodnih organizacija i da nedostaje sistemski pristup finansiranja, te je izrazio nadu da će se u narednom periodu situacija promijeniti.

Konferenciju o energetskoj efikasnosti “Sistem energetskog menadžmenta u zgradarstvu”, organizuju Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske i Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost, uz podršku NJemačke organizacije za međunarodnu saradnju. Srna

 

Ključne riječi:  , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

  Komentariši

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  (obavezno)

  Pravila komentarisanja

  Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

  A- A A+