ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Francuska prodaje udio u Anžiju radi spasavanja Areve

Objavljeno u ENERGETIKA, VIJESTI IZ SVIJETA

PARIZ, Francuska je prodala 4,1 odsto udjela u energetskoj kompaniji Anži za 1,14 milijardi evra (1,2 milijarde dolara) da bi finansirala spasavanje posrnule državne nuklearke Areva.

Prodaja 100 miliona akcija Anžija bila je za 10 miliona iznad prvobitno ponuđenog iznosa, saopštila je kasno sinoć agencija APE, koja upravlja vlasničkim udjelom francuske države, prenosi Frans pres.

Nakon ove transakcije francuskoj državi ostaje 28,7 posto kapitala i 32,6 odsto glasačkih prava u Anžiju, preduzeću za energetiku i gas koje je nekad bilo poznato pod imenom GDF Suec.

Agencija APE je navela da će i poslije prodaje francuska država biti najveći akcionar u kompaniji, koja je među vodećim svetskim nezavisnim proizvođačima električne energije i jedan od vodećih uvoznika tečnog prirodnog gasa.

Prošle godine, francuska vlada je najavila prodaju određenog udjela u Anžiju kako bi prikupila sredstva za spasavanje nuklearnog reaktora firme Areva.

Evropska komisija je dala zeleno svjetlo u utorak Francuskoj da upumpa 4,5 milijardi evra u Arevu, u okviru rješenja regulatornih vlasti za zaštitu tržišne konkurencije vezanog za prodaju poslovanja reaktora kompaniji EDF, koja je francuski dobavljač električne energije u državnom vlasništvu.

Sa aprilom prošle godine, francuska država je imala vlasničke udjele u 81 preduzeću, između ostalog i u telekomunikacionom operateru Oranž i proizvođaču avionskih motora Šafran. Vrednost portfelja države je oko 90 milijardi evra, dodaje Frans pres. Tanjug

 

Ključne riječi:  , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+