ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Fitch: Rejting Holandije “AAA”

Objavljeno u FINANSIJE

fitch ratingsNJUJORK,  Bonitetna agencija Fitch potvrdila je kreditni rejting Holandije “AAA”, povisivši procjenu perspektive sa negativne na stabilnu.

Agencija ovakvu odluku obrazlaže bržim tempom smanjenja holandskog javnog duga nego što je očekivano, prenosi  AFP.
Fitch dodaje da je značajno poboljšana perspektiva javnih finansija zemlje, budžetski deficit je smanjen a prognoza privrednog rasta povećana.
Agencija predviđa da će javni dug Holandije dostići maksimalnih 75 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je ispod prethodno očekivanih 80 odsto do 2018-2019. godine.
Budžetski deficit Holandije prošle godine iznosio je 2,5 odsto BDP-a, što je ispod prognoze Fiča koji očekivao 3,3 odsto.
Agencija očekuje da će budžetski deficit Holandije do 2015. biti sveden na dva odsto BDP-a, zahvaljujući rastu domaće potrošnje, smanjenju troškova za pomoć nezaposlenima, kao i štednji u zdravstvenom sektoru.
Fitch je povisio predviđanja privrednog rasta za Holandiju sa nula odsto na 0,7 procenata za ovu godinu, odnosno sa jedan odsto na 1,4 odsto za 2015. Tanjug

Ključne riječi:  , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+