ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Finansijski čelnici stali u odbranu trgovine, zabrinuti za one koji zaostaju

Objavljeno u FINANSIJE, VIJESTI IZ SVIJETA

WASHINGTON, Svjetski finansijski čelnici, suočeni s rastućim oštrim kritikama na račun globalizacije, pokušaće povećati podršku za slobodnu trgovinu tako što će tražiti načine da pomognu onima koji zaostaju.

Predsjednik Svjetske banke Jim Yong Kim rekao je da je “veoma svjestan činjenica da mnogi nisu imali koristi od globalizacije i da su veoma ljuti zbog činjenice da nisu imali koristi.”

Christine Lagarde, direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), kazala je da se globalna ekonomija ove godine širi na zdraviji način, ali je naglasila i da “moramo taj globalni rast učiniti inkluzivnijim”.

Predložila je podizanje minimalne plate u određenim slučajevima, poreske olakšice za siromašne, te nuđenje edukacije nezaposlenim i finansijsku pomoć u preseljenjima na mjesta gdje se nalaze radna mjesta, prenosi Associated Press (AP).

Lagarde i Kim juče su se obratili na otvaranju trodnevnih sastanaka svjetskih finansijskih čelnika koji predstavljaju 189 zemalja članica MMF-a i njene sestrinske organizacije Svjetske banke. Sastanci će se nastaviti u naredna dva dana.

MMF je ove sedmice saopštio da će se svjetska ekonomija ove godine povećati za 3,5 posto, što je napredak u odnosu na 3,1 posto 2016. godine i znak napuštanja dugog perioda slabog rasta.

Ali mnogi u SAD-u i Evropi osjećaju da su u zaostatku i osjetljivi su na konkurenciju u vidu jeftine radne snage imigranata i radnika iz zemalja poput Kine i Meksika. Svoj bijes su pokazali na biračkim mjestima prošle godine.

Lagarde je kazala da MMF i njegove članice trebaju “zaštititi slobodnu, pravednu i globalnu trgovinu”. Fena

 

Ključne riječi:  , , , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+