ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Federacija ne želi dogovor

Objavljeno u FINANSIJE

BANJALUKA, Ministar finansija Federacije BiH Ante Krajina čini sve da ospori sadašnji kriterijum za raspodjelu prihoda od PDV – krajnju potrošnju iskazanu u prijavama – jer on sve više ide u korist Republike Srpske, piše “Euroblic”.

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH rečeno je da Krajina zauzvrat ne nudi nikakvo alternativno rješenje, zbog čega je nemoguć bilo kakav dogovor sa Federacijom.

Prema riječima izvora lista, cilj je što duže odugovlačenje poravnanja prihoda među entitetima za 2010. i 2011. godinu, pri čemu je prvi razlog takvog ponašanja što je federalni budžet u problemima a drugi produbljivanje političke krize u BiH “vjerovatno po nalogu premijera Federacije Nermina Nikšića, odnosno SDP BiH”.

Izvori tvrde da će Republika Srpska gotovo sigurno dobiti spor protiv Federacije koju je tužila zbog duga po osnovu PDV-a, te da će joj biti isplaćena glavnica i kamata.

Prema saznanjima “Blica”, FBiH se za udar na dosadašnji način raspodjele prihoda odlučila kada je shvatila da osporavanje podataka o krajnjoj potrošnji više ne pije vodu, jer novim provjerama PDV prijava, koje je tražila FBiH, dug Sarajeva prema Banjaluci nije smanjen i iznosi 37 miliona maraka za 2010. i 2011. godinu.

Posljednje povećanje koeficijenata u korist Republike Srpske dokaz je da su računice UIO o krajnjoj potrošnji tačne.

Ključne riječi:  , , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+