ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Fabrika “Sava” unapređuje domaću proizvodnju

Objavljeno u POSAO, PRIVREDA

BIJELJINA, Vlasnik fabrike “Sava” u Bijeljini Milorad Krstić najavio je pomoć domaćim poljoprivrednicima za uzgoj kvalitetne sirovine i na vlastitom imanju pokazao da je to moguće. 

Krstić je predstavnicima gradske vlasti i novinarima pokazao zasad od sedam hektara paprike, koja je vrlo tražena na evropskom tržištu i godinama deficitarna sirovina u preradi, dokazujući da je dobrim radom moguće postići njen vrhunski kvalitet u Semberiji.

“Na ovoj eksperimentalnoj površini dokazali smo da se može kvalitetno proizvoditi i planiram da zatražim od resornog ministarstva da animira domaćinstva za uslužnu proizvodnju, koja ne zahtijeva velike investicije ni znanje, nego samo volju za rad”, rekao je Krstić.

On kaže da će “Sava” garantovati plasman deficitarne paprike, a pomoći će proizvođačima vlastitim rasadom i mašinskom obradom zemljišta, s ciljem da se premosti nedostatak radne snage i da semberske njive budu adekvatno obrađene.

“Radim na tome da ovo zaživi i da se pomogne onima koji hoće da rade, a neradnicima se ne može pomoći”, poručio je Krstić.

Prema njegovim riječima, petočlanom domaćinstvu na ovim prostorima za život je potrebno između 1.200 i 1.800 KM, a obrađivanjem samo četiri hektara na ovaj način mogu obezbijediti primanja od preko 2.000 KM mjesečno.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić najavio je tokom posjete Krstićevom imanju da će Gradska uprava ponuditi u zakup na 10 godina 300 hektara obradivih površina, koje su u vlasništvu grada.

“Poljoprivedni smo kraj i moramo pomoći ljudima, koji teško rade u poljoprivredi da mogu od tog rada i da žive”, rekao je Mićić.

Pošto se na primjeru fabrike “Sava” lično uvjerio da se dobrom organizacijom može proizvesti kvalitetna deficitarna sirovina u Semberiji, on je podržao Krstićevu inicijativu da Vlada Republike Srpske da dio zemljišta sposobnim ljudima koji hoće da rade. Srna

Ključne riječi:  , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+