ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Evropu plaše mladi nezaposleni

Objavljeno u POSAO

mladiZAGREB, Svjetska elita najviše strahuje od rasta nejednakosti i socijalnih nemira, pokazuje globalna studija Svjetskog ekonomskog foruma.

Sve Veća nezaposlenost, siromaštvo i ekonomska nejednakost među ljudima u mnogim zemljama svijeta biće glavni izazovi u 2014. godini.
Anketu je sproveo Svjetski ekonomski forum među 1.500 ekonomista, političara i intelektualaca sa svih kontinenata.

Svjetski ekonomski forum najpoznatiji je po svom godišnjem sastanku na Davosu.

Velika nezaposlenost trenutno je najveći ekonomski i politički problem, smatra većina ispitanika i borbu protiv nezaposlenosti navode kao problem koji mora imati apsolutni prioritet za nadležne vlada.

U Sjevernoj i Srednjoj Americi i Aziji politička i poslovna elita ima drugačiji pogled i kao glavni problem vidi sve veću razliku između bogatih i siromašnih.

Od socijalnih nemira najviše strahuje Evropa. Jedan od pet predstavnika evropske elite smatra da će visok nivo nezaposlenosti biti najaveći izazov i u narednoj godini. U vrhu ljestvice je i strah da evropska privreda neće rasti ni u 2014. godini, a to bi dodatno moglo povećati socijalne napetosti.

“Imamo generaciju koja svoj poslovni život počinje u potpunom beznađu. Ljudima, posebno mladima, mora se omogućiti posao, inače ćemo biti svjedoci raspadanja društvenog tkivo”, upozorava se u istraživanju Svjetskog ekonomskog foruma.

I dok Evropa muku muči sa nezaposlenošću, u Americi i Aziji glavni problem je neravnomerna raspodjela dobiti, pa bogati postaju još bogatiji, a siromašni još siromašniji.

“Sve veće razlike u bogatstvu ugrožavaju socijalnu stabilnost na nacionalnim nivima. Ovaj problem je u velikoj mjeri zanemaren i ne pristupa mu se ozbiljno”, navode autori izvještaja.

Jedino Nijemci ne strahuju od nezaposlenosti, raslojavanja i socijalnih nemira. Njemačka elita u 2014. godini najviše strahuje od sajber kriminala i sajber napada na njihova preduzeća. Večernji list

Ključne riječi:  , , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+