ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Električna energija podigla izvoz RS

Objavljeno u ENERGETIKA

BANJALUKA, Spoljnotrgovinski deficit Republike Srpske (RS) u proteklih 11 mjeseci iznosio je milijardu i 295 miliona KM, podaci su entitetskog Zavoda za statistiku.

Ukupan obim robne razmjene RS-a sa inostranstvom u spomenutom periodu iznosio je sedam milijardi i 658 miliona KM, od čega su se na izvoz odnosile tri milijarde i 181 milion KM i povećan je za 22 posto u odnosu na isti period lani. Uvoz je ostvaren u iznosu od četiri milijarde i 477 miliona KM, što je za 12,7 posto više.

Iz statistike RS su naveli da je procent pokrivenosti uvoza izvozom za period januar – novembar 2017. godine iznosio 71,1 posto, što predstavlja najveću pokrivenost u toku 11 mjeseci jedne godine u istoriji RS.

U pogledu geografske distribucije robne razmjene ovog bh.entiteta s inostranstvom, u posmatranom periodu najviše se izvozilo u Italiju i to u vrijednosti  491 milion KM, odnosno 15,4 posto, te u Hrvatsku 421 milion KM ili 13,2 posto od ukupno ostvarenog izvoza.

Istovremeno, najviše se uvozilo iz Srbije i to u vrijednosti  774 milion KM, što je 17,3 posto uvoza, te iz Rusije, u vrijednosti  619 miliona KM, što je 13,8 posto od ukupno ostvarenog uvoza.

Posmatrano po grupama proizvoda, u periodu januar – novembar 2017. godine, najveće učešće u izvozu ostvaruje električna energija sa 223 miliona KM, što iznosi sedam posto od ukupnog izvoza, dok najveće učešće u uvozu ostvaruju nafta i ulja dobijena od bitumenoznih minerala (sirova), sa ukupnom vrijednošću od 567 miliona KM, što iznosi 12,7 posto od ukupnog uvoza.

Najveće učešće u izvozu RS ima područje prerađivačka industrija – 84,2 posto i povećano je za 16,9 posto u odnosu na isti period 2016, a povećanje je zabilježeno i kod proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom i gasom, gdje je ,po podacima Statistike, zabilježeno povećanje za 257,4 posto u odnosu na lani. Fena

 

Ključne riječi:  , ,

Komentari |


Komentari (0)

  Komentariši

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  (obavezno)

  Pravila komentarisanja

  Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

  A- A A+