ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

EKSKLUZIVNO: Spisak najvećih poreskih dužnika u RS

Objavljeno u EKSKLUZIVNO, FINANSIJE

Integral, Niskogradnja, Malbašić, Farmaland duguju milione RS

BANJALUKA, U Republici Srpskoj čak 315 firmi duguje pojedinačno više od 500 000 KM državi za neplaćene poreze i doprinose, ekskluzivno saznaje poslovni portal Capital.ba.  Prema podacima Ministarstva finansija (dan presjeka 16. maja) koji je u posjedu CAPITAL.ba samo prvih deset na spisku najvećih dužnika duguju državi više od 282 miliona KM.
.

Prvi na spisku po veličini duga je Rafinerija nafte Brod sa reprogramiranim dugom od 126 349 859 KM, slijedi “Novotex” Trebinje, u stečaju, sa dugom za poreze i doprinose od 44 243 372 KM.

Nestro Petrol” Banjaluka duguje 17,3 miliona (reprogram), “Darko-produkt” Laktaši 14,7 miliona (status nesolventan), ZP “Elektrokrajina” jedan je od najvećih dužnika sa 14,4 miliona. Za Swisslion IAT Trebinje koji nije platio 14,3 miliona KM u napomeni Poreske uprave stoji da je pokrenut postupak prinudne naplate iz novčanih sredstava, ali je odložen po preporuci Vlade RS od 31.decembra 2011. godine, te da je upisana hipoteka nad nekretninama.

Sedmi na listi državnih dužnika je Birač Zvornik 14,05 miliona KM, slijedi doo “Premium” Laktaši 13,2 miliona (status stečajni postupak), “Sava” Bijeljina 11,6 miliona, dok je čuvena kćerka firma litvanskih vlasnika “Balkal” Banjaluka ostala dužna državi 10,8 miliona (status: u postupku prinudne naplate).

.

Integral, Niskogradnja, Sector Security…
Zanimljivo je da na spisku izuzetno veliki broj poznatih firmi za koje se u javnosti smatra da su “uspješne”.  “Integral Inženjering” na ime poreza i doprinosa duguje 1,9 miliona KM, a njihova sestrinska firma “Integra Inženjering” 725 hiljada KM (status PU za obe firme: u toku procedura zaključivanje sporazuma).
Sector Security” Banjaluka (702 hiljada KM). Glas Srpski trgovina 621 hiljada KM, “Nova DI Vrbas” 598 hiljada KM, SHP Celex 595 hiljada KM.
Niskogradnja” Laktaši duguje 584 000 KM za poreze i doprinose (status: zahtjev za sporazum). “Malbašić Company” Banjaluka (556 000),  “Ekvator” Banjaluka 536 hiljada KM, a Banjalučka pivara 512 000 KM.

.

Mittal, FK Borac i Elektrodistribucije..
Veliki dužnici su i Nova Forma Doboj (4,7 miliona), te Govedarska farma „Farmaland“ Nova Topola sa neplaćenih 2,2 miliona (status: Vlada naredila Poreskoj upravi da odgodi postupak prinudne naplate). Arcelor Mittal Prijedor duguje više od četiri miliona KM, Fudbalski klub “Borac” 3,6 miliona KM, a Jelšingrad Livar Livnica Čelika Banjaluka 1,4 miliona. Doo “Ekvator Inženjering” Banjaluka u “procesu odjave” ali je ostao dužan državi 1,4 miliona KM. “Rudnik nemetala Stanari” ad Doboj, duguje 1,3 miliona KM. “Elektrodistribucija” Pale nije platila 1,2 miliona poreza i doprinosa. U kojoj su krizi Šume Srpske pokazuju neizmiren dug prema Poreskoj upravi od 1.09 miliona KM.


.

.

Poznate neplatiše
Željeznice RS duguju 3,4 miliona, “Kosmos” Banjaluka (2,9 mil) “Trudbenik“ Doboj (2,7), a Klinički centar Banjaluka 2,1 miliona KM. Slijede “Autotransport” Prijedor, “Konfekcija Borac” Prijedor, “Energoinvest Rasklopna oprema” Istočno Novo Sarajevo…

.

Na spisku i ugašene firme
Poreska uprava kao najveće dužnike vodi i firme u kojima je odavno završen ili je u toku stečajni postupak poput DI Vrbas Banjaluka (8,11 mil. KM), Lignošper Novi Grad (12,7 mil. KM), Maglić Foča (9,2 mil.). RK Boska se vodi kao dužnik 6,3 miliona, Fruktona 6,2 mil., DIP Kozara 6,1 mil., Famos Fabrika Koran 8,8 mil, DI Borja (2,8mil).

.

Anonimni a veliki
Na “prestižnom” Spisku 315 najvećih su i široj javnosti nepoznate kompanije koje državi duguje milione KM. Naplata je vrlo upitna jer su „nesolventni“ ili „neaktivni“.
„Kompanija Kušljić“ Brod je ostala dužna 9,1 miliona KM (status nesolventan), „Ekstra Trgovina“ Laktaši (9,5mil.) takođe sa statusom u Poreskoj upravi nesolventan. Tu je i doo “Produkt-co” Banjaluka sa dugom od 6,5 mil. (status neaktivan), doo “Man Co” Bijeljina (6,4 mil.) (status: “Upisana hipokeka, u toku sudski spor i prekinut izvršni postupak kod Osnovnog suda Sokolac. Ne radi”). “Živković Kompanija” Prijedor ostala je dužna 3,9 miliona, doo “PSV-commerce” Prijedor 3,7 mil. u Poreskoj upravi se vodi kao „neaktivan“. Tu je i “Živinarstvo Savić” Čelinac (4,5 mil.), te PP “Pegi” Istočno Novo Sarajevo sa dugom od 3,5 miliona KM (status: nesolventan). Postupak prinudne naplate je pokrenut u doo “Karavan” Sokolac braće Čolovića zbog duga od 2,3 miliona KM. Druga njihova kompanija Mesna industrija “Čolović” Sokolac u stečaju ostala je dužna 1,8 miliona KM

Zanimljivo doo “Parma-trade” koja se u evidenciji Poreske uprave vodi u stečaju, duguje 4,8 miliona, a nešto više doo “Makro Prom” Banjaluka (6,03mil.)

.

Poreska blokira, Vlada odblokira
Kako je vidljivo u napomenama uz svaku od firmi u Spisku, prema najvećim dužnicima poreza i doprinosa Poreska uprava je pokrenula postupak prinudne naplate, ali ubrzo potom Vlada RS je na sjednicama usvajala zaključke kojim naređuje PU da obustavi postupak prinudne naplate. Sa nekim najvećima dužnicima je sklopljen reprogram obaveza. Uslov je da redovno izmiruje tekuće poreske obaveze, u suprotnom sporazum o reprogramu se poništava i sve dospjele obaveze istog trenutka dospijevaju na naplatu. Međutim, to se ne poštuje. U revizorskom izvještaju za 2010. godinu Poreske uprave RS, navodi se da se ugovori o reprogramu ne poštuju, te da nema kriterija za privremeno oslobađanje ili odgađanja od plaćanja poreskih obaveza.

Privremenu odgodu plaćanja poreskih obaveza PU RS vrši automatski na osnovu preporuka/zaključaka Vlade RS (čl. 76. tačka 5. Zakona o PU). Privremena odgoda plaćanja poreskih obaveza uglavnom se odobrava na šest mjeseci, ali kod nekih poreskih obveznika taj rok se produžava i na narednih 6 mjeseci.
Ne postoje jasni kriteriji za odobravanje, odnosno kriterija za privremeno oslobađanje od plaćanja poreskih obaveza i/ili za produžavanje roka odgode plaćanja, a iz Poreske uprave reviziji nisu pružena obrazloženja za ova postupanja. ….Ne postoji definisan prag tolerancije kašnjenja neispunjenja obaveza, a u cilju bolje naplate i manjeg finansijskog naprezanja dužnika, da li po preporuci Vlade RS ili Ministarstva finansija oko izmjene uslova iz sporazuma. Revizorski uzorak je pokazao da se sporazumi u pojedinim slučajevima raskidaju nakon 4, 5, 10, 15 neplaćenih rata, ali i nakon 53 neplaćene rate od ukupno odobrenih 60.
Iz pregledane dokumentacije, uvida u evidenciju PU RS o reprogramiranim obavezama, kao i načina praćenja ispunjenja poreskih obaveza i razgovora sa ovlaštenim osobama, zaključujemo da ne postoji jasno definisan kriterijum oko tolerancije kašnjenja uplata rata kao i pokretanja postupka prinudne naplate radi izmirivanja dugovanja. Raskid sporazuma razlikuje se od slučaja do slučaja
“, navodi se u revizorskom izvještaju Poreske uprave RS za 2010. godinu.

.

Napomena:

– Zbog obimnosti Capital.ba objavljuje samo prvih 100 najvećih dužnika prema podacima Ministarstva finansija RS.

.

AUTOR: CAPITAL.ba

.

Ključne riječi:  

Komentari |


Komentari (18)

 • lemi

  odlicni podaci.
  republika srpska: status nesolventan.

 • Bojan B.

  Treba im svima dati povoljne kredite da se izvuku iz finansijskih dubioza, cca 500.000.000,00 KM. toliko o kurentnoj privredi..

 • Travničanin

  Firma Konfekcija “Borac” Prijedor više ne postoji.Radnici su prije nekoliko godina ostali bez posla,a firma je poslije stečaja prodata i nije u funkciji.Lokacija je pripremljena za neke druge namjene.Bilo bi dobro kada bi neko pokušao sa svih strana osvijetliti sve događaje vezane za ovu firmu.

 • SUMAR

  to je ne vidjena bruka,sirotinja na svojim ledjima nosi ove tajkune koji ne placaju porez,drzava ih stiti,tu je svaki komentar suvisan.

 • bosman

  Konfekcija Borac je prije ratnih dešavanja bila jedan od pogona ili radnih jedinica borca iz Travnika. I u to vrijeme radnici iz Prijedorasu štrajkovali i išli pješice iz Prijedora ka Travniku da traže svoje zarade. Tako da ni u to vrijeme nije bilo “ništa” bolje nego je danas.

 • inspektor

  jedan od uslova za učestvovanje odnosno dobijanje tendera je i uredno plaćanje poreskih obaveza.ni niskogradnja ni integral nisu smjeli dobiti bilo kakav posao koji se finansira iz budžeta.toliko o socijalnoj pravdi u ovoj paradržavi!ustvari ovo je carstvo samo jedne grupe ljudi a mi smo svi robovi bez pameti!

 • Travničanin

  bosman
  Vrijeme koje pominješ je neuporedivo sa ovim današnjim.Tačno je da je bilo štrajka radnika iz Prijedora,Nije tačno da su išli pješice u Travnik.Valjda znaš kolika je udaljenost između ova dva grada.U čemu je razlika.Radnici iz Prijedora kao i iz drugih gradova gde je Kombinat Borac imao svoje pogone su se solidarisali sa radnicima iz Travnika,tražeći veće zarade.Uspjeli su u tome.Danas Borac iz Travnika još radi,ali sa smanjenim kapacitetom,a šta je sa radnicima iz pogona koji su pripali RS.Svi su ostali bez posla.

 • bosman

  @7:logično je da nisu stigli do Travnika pješice, jer već u Omarskoj su ih čekali autobusi. A što se tiče borca iz Travnika, on jedini radi u tadašnjem obliku ali sa vrlo malim kapacitetom, , malim brojem zaposlenih, velikim dugovima, minim. platama i pitanje je dana kada će sve da potone. Lično sam bio tamo i … jad i tuga.

 • dddd

  Kada se pogleda ova lista na njoj je većina preduzeća koja su “nosiioci” privrednog rasta RS. A sva su u dubiozi, ne plaćaju obaveze prema državi i ne isplaćuju plate radnicima a sve poslove dobijaju bez tendera i po višestruko većim iznosima od realnih. Ovo je posljednja pljačka ovog našeg malog rajha. U slučaju mog preduzeća nije bilo plaćeno 15,20 KM poreza po odbitku i nisu htjeli da nam izdaju potvrdu o izmirenim obavezama, valjda neko treba da finansira ove milione gore navedene. Prestrašno, mislim da nama u budućnosti prijeti kompletna nesolventnost i privredi i društvu, sve je upropašteno. Ni IRB ni escrow računi ovo više ne mogu spasiti.

 • Dragan

  Odlično dddd sve si u pravu čovječe i još mnogo toga se može reći za ovu nesretnu državu,retardiranih stanovnika,jel, da li bi i jedan normalan čovjek trpio ovu nsreću? Naravno da nebi.Svi idioti i kriminalci koji vode ova preduzeća su partijski poslušnici, ratni profiteri a takvi naravno pogodni i bivšem režimu SDS, i sadašnjem. Jedno im je zajedničko svi su patriote vole Srpsku i bore se za narod, a država to su oni. KOBAJAGI. A ustvari i jeste država je njihova prćija i rade šta hoće, nadam se NE DOKLE HOĆE

 • Medo

  Dragane potpuno si u pravu dok smo mi krvlju stvarali R Srpsku drugi su se u pozadini kroz šibicarenje i šverc školovali za buduće tajkune koji su u svim strukturama vlasti i danas nam ispiraju mozak sa poštenje, srpstvom, patriotizmom. Partiska knjižica je diploma i karta za njihov lični uspjeh, a ti narode budi i dalje ovca za šišanje.

 • nisam nakradeni seljak

  eto vam republike zerbske…. seljani koji su jeli iz lavora milioneri a narod iz grada pri tom nmislim na bl na prosijackom stapu i u kreditima do guse al neka tako i treba dali smo bagri da nas zgazi….nadam se samo da ce im na usta izaci…pozdrav….

 • penzos

  Zaplijeni te ličnu imovinu dužnika

 • venividivici todorovic

  SAMO DA NAVEDEM LICNI,PORODICNI PRIMJER KAKO SE RADILO;FIRMI”STROGOKON”-MLJEKARA JE DOBILA ZABRANU RADA(KLAUZULA U SUDU) ZBOG NEPLACENIH DOPRINOSA ZA 35 RADNIKA A DUG JE NASTAO U OPERIODU OD GODINU DANA.ZAPISNIK JE URADEN 2000;ZABRANA RADA 2001 “!,PLJENIDBA 2002 STAVLJANJE ,PECACENJE MOJE TAD SAMOSTALNE RADNJE (KOZM-FRIZERSKOG SALONA)KAO POVEZANOG LICA DOBILA SAM OSLABADANJE NAKON KOMI(SIJE ZA PREDSTAVKE I TUZBE,DA SU URADILI PROTIV ZAKONA I NEPRAVILNO ME DRZALI ZATORENO).DUG “STROGOKONA JE BIO CC,35000KM.TA FIRMA JE UNISTENA,JA DANAS JOS UVIJEK IMAM BREME TOG VREMENA O NEPODOBNOJ PORODICI…JA I MUZ RADIMO SAMOSTALNO (VO PRIVATNO) VISE OD 35 GODINAO.PRIMJER KAKO SE RADI SA ONIM KO NIJE NICIJI…OVO SAMOVOLJA GRUPAKOJE IMAJU SVOJE LICNE INTERESE…

 • venividivici todorovic

  PS.SAMO DA POMENEM DA RAZLOG NEPLACANJA TIH OBAVEZA JE POSEBNA PRICA,ISTINA SE UPRAVO DOKAZUJE, IZNOSI NA PRIVREDNOM SUDU GDJE POKRENU SPOR OD OSNIVACA I DIREK. FIRME “STROGOKON”TUZBA JE POKRENUTA JOS 2005 GOD.CEKALO SE 5,5 GOD ALI SAD SE VEC SE NESTO I DESAVA…

 • Coa A.

  va ova preduzeća treba pod hitno zatvoriti. kada oni kažu: “Ostaće radnici bez posla”, država treba reći neka ostanu. Isti taj tzv. privrednik će poslije mjesec dana moliti da opet otvori firmu, jer ako firma ne radi ni on ne zarađuje, a ako se nastavi ovako da na osnovu straha od nezaposlenosti ni radnici ni država ništa ne preduzimaju, to će ići u nedogled i naravno da će prijatelji vlastodržaca biti još više dužni. Kuku nama. još nismo dotakli dno, ali kad to bude…I ovo da IRB direktno daj kredite preduzećima će stvoriti to da država ima samo više dužnika i potražvanja koja će se vremenom otpisivati, tako da će “tatini sinovi” i ovo malo izvući iz države. Do sada su bar poslovne banke imale kakvu taku kontrolu i nisu davele svakome kredit.

  Inače sva privredno neefikasna preduzeća treba pod hitno zatvoriti. Neka ostanu radnici bez posla, izdražeće koji mjesec bez plate (svakako nije redovna), a onda će se vratiti na posao i raditi u boljim uslovima.

 • Ratko

  LJudi ovo je haos Dobojsle ove firme treba oduzet i dati nepismenim ljudima oni bi bolje vodili od Pere Bukejlovica dir.trudbenika ..nova forma Marijana Misica i drugih sto su ulozili po 10.000 da kupe firmu i sad cekaju da ode u stecaj pa ce trazit po stotine hiljada odstete .pitam se kuda idemo sa toliko obrazovanim vlastodrzcima .Kad ostajemo ko riba bez vode.

 • Tarzan

  Pa šta rade sudovi i sudski izvršitelji koi maltretiraju gradjane za takse i za sitan novac koi trebaju da Plate a nemaju od čega a ljudi Miline valjaju i nikom ništa!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+