ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

EK saziva krizni sastanak zbog skandala s jajima

Objavljeno u VIJESTI IZ SVIJETA

BRISEL – Evropska komisija, izvršni organ, Evropske unije, sazvaće vanredni sastanak ministara povodom jaja zagađenih insekticidnom, u nastojanju da okonča “optuživanja i omalovažavanja” zbog ovog skandala, izjavio je danas komesar EK zadužen za zdravstvo Vitenis Andriukajitis.EK saziva krizni sastanak zbog skandala s jajima

Andriukajitis je za agenciju AFP rekao da želi da Holandija, Belgija i Njemačka prestanu sa razmjenom međusobnih optužbi o tome ko je odgovoran za izazivanje panike zbog fipronila otkrivenog u jajima, hemikalije koja može da bude štetna za ljude.

“Optuživanja i prozivke neće nas dovesti nigde i želim da to prestane”, rekao je litvanski komesar u odgovoru prosleđenom imejlom na pitanja francuske agencije.

“Ali, da idemo redom. Naš zajednički zadatak i prioritet je sada stavljanje situacije pod kontrolu, prikupljanje informacija, fokusiranje na analizu i izvlačenje pouke koju treba naučiti kako bismo poboljšali naš sistem i spriječili kriminalne aktivnosti”, rekao je Andriukajitis.

On je dodao da je upravo o tome razgovarao s njemačkim, belgijskim i holandskim ministarima ove nedjelje.

“Predložio sam održavanje sastanka na visokom nivou nadležnih ministara i predstavnika agencija za bezbjednost hrane svih država članica uključenih u ovaj problem čim budu na raspolaganju sve činjenice”, rekao je Andriukajitis.

Kontaminirana jaja su pronađena u najmanje 11 zemalja EU otkako je 1. avgusta u javnost procurila ta afera, a milioni jaja i proizvoda na bazi jaja povučeni su minulih dana sa polica supermarketa širom Evrope.

Danska je najnovija od brojnih zemalja prijavila da je pogođena ovom aferom, navodeći da je tamo prodato 20 tona zagađenih jaja uvezenih od belgijskih dobavljača, pren osi francuska agencija. Nezavisne novine

Ključne riječi:  , , , , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+