ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

EBRD odobrila prvi kredit privatnoj firmi u BiH

Objavljeno u PRIVREDA

SARAJEVO, Evropska banka za obnovu i razvoj /EBRD/ odobrila je prvi direktni kredit privatnoj kompaniji u BiH – kompaniji “Šujica Terni”, u iznosu od 1,25 miliona evra kao pomoć lokalnom preduzetniku za finansiranje nove proizvodnje peleta /briketa/ za sisteme grijanja sa niskom emisijom ugljen-dioksida.

U saopštenju iz EBRD-a navodi se da će ova kompanija sredstva iskoristiti za kupovinu opreme i izgradnju postrojenja za proizvodnju dvije tone peleta na sat.

U početku će se kompletna proizvodnja peleta izvoziti u Italiju, koja predstavlja rastuće tržište za tu vrstu proizvoda za grijanje.

Drveni peleti su vrsta drvenog goriva koje se uglavnom pravi od presovane piljevine, a krajnja neto emisija ugljen-dioksida kod sistema grijanja na ovu vrstu proizvoda izuzetno je niska.

Količina ugljen-dioksida koja se emituje tokom sagorijevanja peleta jednaka je količini ovog gasa koju drvo potroši tokom rasta.

“Šujica Terni” je zajedničko preduzeće lokalnog preduzetnika, talijanskog konzorcija i italijanske finansijske institucije “Simest”.

Ukupna vrijednost projekta je 2,5 miliona evra.

Direktor Predstavničke kancelarije EBRD u Sarajevu Đulino Moreno rekao je da ovaj projekat pokazuje da čak i male, ali profitabilne i dobro vođene kompanije, koje su snažno opredijeljene za koorporativno upravljanje, mogu biti korisnici EBRD finansiranja.

Kredit je odobren u okviru nedavno formiranog zajedničkog programa EBRD i Italije za lokalna preduzeća u zemljama zapadnog Balkana, a pojedinačne investicije iznose od milion do četiri miliona evra.

Komentari |


Komentari (2)

  • zoka

    mozemo li dobiti vas broj telefona

  • ho-eh d.o.o

    TALIJANSKA POSLA PRANJE NOVCA PROVJERITE GDJESU SAD SA 1,250,000 EURA JOS SU OSTALI TOLIKO DUŽNI FIRMAMA U BIH

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+