ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Džakula: Rast povrata PDV-a uticao na pad prihoda

Objavljeno u FINANSIJE

miro dzakulaSARAJEVO, Direktor Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH Miro Džakula izjavio je da je na blagi pad neto prihoda od indirektnih poreza, koji su otišli u raspodjelu korisnicima, uticao rast povrata PDV-a u osam mjeseci ove godine.

“UIO je u devet mjeseci 2013. godine privredi vratio 739 miliona KM više u odnosu na isti period 2012. godine”, rekao je Džakula.

On je za sarajevsko “Oslobođenje” precizirao da su na rast zahtjeva za povrat PDV-a uticali rast izvoza dobara iz BiH u toku ove godine, veći zahtjevi međunarodnih organizacija koje učestvuju u velikim infrastrukturnim projektima u BiH, poput izgradnje koridora “Pet ce”, te nelikvidnost poreskih obaveznika koji traže povrat PDV-a umjesto ranije češće korišćenog poreskog kredita.

“Pad prihoda od indirektnih poreza bilježe sve zemlje u okruženju, uprkos činjenici da su u prethodnom periodu povećale stopu PDV-a – Hrvatska sa 22 na 25 odsto, Srbija sa 18 na 20 odsto i Crna Gora sa 17 na 19 odsto”, istakao je Džakula.

On je naveo da su službenici UIO u osam mjeseci 2013. godine podnijeli 315 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka nadležnim sudovima u BiH zbog sumnje da su počinjeni prekršaji iz oblasti indirektnih poreza.

“Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe u osam mjeseci 2013. godine iznosi 3,5 miliona KM”, rekao je Džakula.

Kada je riječ o vrsti oduzete robe, Džakula je precizirao da je najviše oduzeto tekstilnih proizvoda, cigareta, kafe, sunčanih i dioptrijskih naočara, satova, motornih vozila, mobilnih telefona, zlata, tehničke robe, namještaja i “vijagre”.

Ključne riječi:  , , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+