ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Džakula: Očekujem skori dogovor o poravnanju duga

Objavljeno u FINANSIJE

BANJALUKA, Vršilac dužnosti direktora Uprave za indirektno oprezivanje /UIO/ BiH Miro Džakula izrazio je očekivanje da će vrlo brzo biti postignut dogovor o poravnanju duga između Republike Srpske /RS/ i Federacije BiH /FBiH/, jer je cjelokupna aktivnost u vezi sa poravnanjem raspodjele prihoda na Upravnom odboru Uprave.

“Radna grupa treba da sačini usaglašene prijedloge odluka o poravnanju duga prema RS koje će Upravni odbor usvojiti, a Uprava izvršiti. Mišljenja sam da svako mora dobiti ono što mu po zakonu pripada, jer samo tako će sistem jedinstvenog računa imati smisla”, rekao je Džakula za “Glas Srpske”.

On je dodao da se u narednom periodu mogu očekivati nove smjene u ovoj instituciji i da su kadrovske promjene, osim u Sektoru za carine, moguće i u ostalim sektorima gdje su rezultati rada nezadovoljavajući.

Prema njegovim riječima, već su izvršeni i biće vršeni određeni kadrovski premještaji, s ciljem podizanja kvaliteta rada i efikasnije naplate prihoda. “Provjere koje su urađene pokazale su da se carinska vrijednost robe u mnogim slučajevima umanjivala, što je rezultovalo manje naplaćenim prihodima po osnovu uvoznih dažbina”, rekao je Džakula.

Govoreći o hapšenju 22 radnika UIO, Džakula je rekao da ova institucija u punom kapacitetu učestvuje u ovoj akciji i da će biti na raspolaganju Tužilaštvu BiH o svim pitanjima, ali da u interesu istrage o detaljima ne može govoriti.

“Ne želim prejudicirati njihovu eventualnu odgovornost za nezakonite radnje. Sačekajmo da Tužilaštvo BiH završi posao”, rekao je Džakula.

Na pitanje da li je UIO spremna za uvođenje diferencirane stope PDV-a, Džakula je odgovorio da je na posljednjoj sjednici UO, formirana radna grupa koja ima zadatak da uradi kvalitetnu analizu mogućih implikacija uvođenja diferencirane poreske stope.

“Ako se BiH odluči za izmjenu Zakona o PDV-u treba planirati i potrebno vrijeme za implementaciju diferencirane stope”, rekao je Džakula.

Komentari |


Komentari (0)

  Komentariši

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  (obavezno)

  Pravila komentarisanja

  Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

  A- A A+