ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Džakula: Očekujem skori dogovor o poravnanju duga

Objavljeno u FINANSIJE

BANJALUKA, Vršilac dužnosti direktora Uprave za indirektno oprezivanje /UIO/ BiH Miro Džakula izrazio je očekivanje da će vrlo brzo biti postignut dogovor o poravnanju duga između Republike Srpske /RS/ i Federacije BiH /FBiH/, jer je cjelokupna aktivnost u vezi sa poravnanjem raspodjele prihoda na Upravnom odboru Uprave.

“Radna grupa treba da sačini usaglašene prijedloge odluka o poravnanju duga prema RS koje će Upravni odbor usvojiti, a Uprava izvršiti. Mišljenja sam da svako mora dobiti ono što mu po zakonu pripada, jer samo tako će sistem jedinstvenog računa imati smisla”, rekao je Džakula za “Glas Srpske”.

On je dodao da se u narednom periodu mogu očekivati nove smjene u ovoj instituciji i da su kadrovske promjene, osim u Sektoru za carine, moguće i u ostalim sektorima gdje su rezultati rada nezadovoljavajući.

Prema njegovim riječima, već su izvršeni i biće vršeni određeni kadrovski premještaji, s ciljem podizanja kvaliteta rada i efikasnije naplate prihoda. “Provjere koje su urađene pokazale su da se carinska vrijednost robe u mnogim slučajevima umanjivala, što je rezultovalo manje naplaćenim prihodima po osnovu uvoznih dažbina”, rekao je Džakula.

Govoreći o hapšenju 22 radnika UIO, Džakula je rekao da ova institucija u punom kapacitetu učestvuje u ovoj akciji i da će biti na raspolaganju Tužilaštvu BiH o svim pitanjima, ali da u interesu istrage o detaljima ne može govoriti.

“Ne želim prejudicirati njihovu eventualnu odgovornost za nezakonite radnje. Sačekajmo da Tužilaštvo BiH završi posao”, rekao je Džakula.

Na pitanje da li je UIO spremna za uvođenje diferencirane stope PDV-a, Džakula je odgovorio da je na posljednjoj sjednici UO, formirana radna grupa koja ima zadatak da uradi kvalitetnu analizu mogućih implikacija uvođenja diferencirane poreske stope.

“Ako se BiH odluči za izmjenu Zakona o PDV-u treba planirati i potrebno vrijeme za implementaciju diferencirane stope”, rekao je Džakula.

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+