ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Dvodnevni Samit ministara finansija

Objavljeno u VIJESTI IZ SVIJETA

BRISEL, EU će danas održati razgovore o obimu i uslovima pomoći Portugalu nakon što je Lisabon kasno sinoć zvanično poslao zahtjev za pomoć.

Ministri EU će na dvodnevnom samitu, najverovatnije, voditi razgovore o obimu potencijalnog dogovora.

Međutim, postoje sumnje da će portugalska vlada, koja je u tehničkom mandatu, postići saglasnost o mjerama štednje koje će biti preduslov za bilo kakvu vrstu pozajmice.

Vlada premijera Žozea Sokrateša se raspala jer nije mogla da usvoji mjere štednje.

Britanska medijska kuća Bi-Bi-Si navodi da će ministri finansija EU na sastanku u Budimpešti raditi pod pretpostavkom da će Portugal zatražiti finansijski paket pomoći vrijedan 80 milijardi evra.

Analitičari smatraju da će pomoć biti sačinjena na sličnim osnovama kao i Irskoj, te da će dvije trećine doći od EU i trećina od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Evropska komisija je sredinom sedmice iznijela jasan stav da će razgovarati o dogovoru sa trenutnim portugalskim vlastima, naglašavajući da su, prije nego što je odobrena pomoć Irskoj, pregovori vođeni sa opozicionim strankama, poslovnim liderima i sindikatima.

Za postizanje dogovora o pomoći Irskoj bilo je potrebno šest sedmica pregovora i tim vremenskim rokom Portugal će biti vrlo blizu održavanja izbora zakazanih za 5. jun.

Sljedeći korak u pregovorima o pomoći je slanje zajedničke misije Evropske komisije, Evropske centralne banke (ECB) i MMF u Portugal.

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+