ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Dvije trećine osoba sa invaliditetom nezaposleno

Objavljeno u ANALIZE, POSAO

BEOGRAD, U Srbiji ima oko 700.000 osoba sa invaliditetom, čija stopa nezaposlenosti iznosi 74,5 odsto – rekao je direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Vladimir Ilić.

Ilić je, na okruglom stolu o zapošljavanju osoba sa invaliditetom u Srbiji, istakao da je od tog broja samo 21.000 osoba sa invaliditetom u radnom odnosu, a čak 50 odsto ima završenu samo osnovnu školu ili nema nikakvo obrazovanje.

On je naveo da je u proceduri zakon o profesionaloj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom, čiji je cilj povećanje zaposlenosti te kategorije građana, a koji predviđa i obavezu za poslodavca da zaposli osobe sa invaliditetom.

“Svaki poslodavac moraće da na 50 zaposlenih, zaposli po jednu osobu sa invaliditetom”, rekao je Ilić i dodao da očekuje da će već u prvoj godini primjene tog zakona biti oko 7.000 novozaposlenih osoba sa invaliditetom.

Predstavnik Međunarodne organizacije rada Ildiko Rigo rekla je da od zapošljavanja osoba sa invaliditetom koristi ima i društvo, jer se smanjuju socijalni troškovi.

Rigo je navela da su najveće prepreke za normalan rad osoba sa invaliditetom to što se ne javljaju na oglase za posao, zatim nepristupačne zgrade i prevoz, negativno ponašanje i streoptipi.

Skup je organizovao beogradski dnevni list “Danas”.

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+