ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Đurić: Povećati obim spoljno-trgovinske razmjene

Objavljeno u TRGOVINA

BANJALUKA, Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić rekao je da je cilj posjete privredne delegacije Ujedinjenih Arapskih Emirata /UAE/ Privrednoj komori Republike Srpske povećati obim spoljno-trgovinske razmjene Emirata i Srpske, s obzirom da je prošle godine bio manji od deset miliona KM.

“S obzirom na tako mali nivo razmjene ne možemo govoriti o nekim prevelikim očekivanjima kako i na koji način će doći do značajnijeg iskoraka, ali ovakva delegacija može da ga obezbijedi ukoliko našim predstavljanjem nađu interes da ostvare kontakte sa predstavnicima naših preduzeća”, rekao je Đurić novinarima u Banjaluci povodom posjete privredne delegacije UAE Privrednoj komori Republike Srpske.

On je pojasnio da je riječ o posjeti komorsko-privredne delegacije u kojoj je nekoliko predstavnika firmi.

“Postojao je veliki interes domaćih privrednika, ali su nažalost neke firme iz Emirata otkazale učešće, pa samim tim i domaći privrednici, jer nisu imali partnera za razgovor”, dodao je Đurić.

Prema njegovim riječima, današnjem sastanku prisustvuju iz Emirata uglavnom predstavnici trgovačkih i konsalting firmi, te predstavnici komorskog sistema, a iz Srpske su prisutne firme iz poljoprivredno-prehrambene industrije, metalske, elektroprerađivačke.

Đurić je dodao da će tokom sastanka, kojem prisustvuje i ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić biti predstavljeni potencijali privrede Srpske i mogućnosti za ulaganje.

Predsjednik Upravnog odbora Privredne Komore Um al Kvain Saed bin Naser al Talai rekao je da je cilj posjete da se upoznaju o ekonomiji zemlje i pronađu način na koji bi se mogla povećati trgovinska razmjena i u kojim poljima bi se mogla ostvariti saradnja.

“BiH je veoma popularna turistička destinacija u Emiratima, te želimo iskoristiti potencijal nastao u posljednje tri godine. Došli smo da vidimo u kojim bismo oblastima mogli investirati, a zainteresovani smo za agrokulturu i izvoz prirodnih resursa iz BiH”, dodao je Al Talai.

On je rekao da je ovo prva zvanična posjeta komora Emirata BiH, te da je delegacija zadovoljna viđenim i pozitivnu sliku će prenijeti eventualnim investitorima.

“Potpuno smo spremni pružiti ruku saradnje i FBiH i Republici Srpskoj u spajanju ekonomija dvije zemlje i nadamo se da će posjeta uroditi plodom”, poručio je Al Talai.

Na današnjem sastanku predviđeni su bilateralni susreti privrednika Republike Srpske i UAE, na kojima će učestvovati predstavnici 20 kompanija iz Srpske i 11 iz UAE iz različitih sektora privrede, od građevinarstva i industrije građevinskog materijala, do informacionih tehnologija, turizma i elektro-sektora.

Nakon sastanka u Komori, predviđeno je da delegacija iz UAE posjeti i pojedine domaće kompanije, ali i da obilaskom Banjaluke upozna grad na Vrbasu. Srna

 

Ključne riječi:  , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+