ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Đokić: Odluka o prodaji RŽR „Ljubija“ za dvije sedmice

Objavljeno u EKSKLUZIVNO, INTERVJU

– „Israeli Investment Group“ i „Arcelor Mitall“ i dalje u trci za „Ljubiju“
– Još uvijek traje procedura izmjene štetnih aneksa sa „Comsar energy“
– Pravni tim radi na sporu sa HES „Vrbas“

BANJALUKA, Vlada RS će najdalje za dvije sedmice ponovo razmatrati odluku o prodaji državnog kapitala u Rudniku željezne rude „Ljubija“. Zasad ne vidim nikakave smetnje da idemo sa prodajom akcija rudnika, rekao je u intervjuu za CAPITAL ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.djokic

CAPITAL: Da li je završena izmjena aneksa sa kompanijom „Comsar energy“ kojima se Vlada obavezala na brojne ustupke ovoj kompaniiji, a na sebe preuzela velike obaveze, među kojima i one koje nisu u njenoj nadležnosti?

ĐOKIĆ: Ta aktivnost je u toku i ona se sprovodi na bazi maksimalno otvorene, ali vrlo stručne pravne rasprave. U svakom slučaju, želimo da aneksima obezbijedimo efikasnost ovog projekta, da zaštitimo i Republiku Srpsku, ali i koncesionara koji je već do sada mnogo investirao u ovaj projekat. Još uvijek ne mogu govoriti o konkretnim stvarima koje će biti izmjenjene niti kada će to biti završeno.

CAPITAL: Odluka o privatizaciji državnog kapitala u Rudniku željezne rude „Ljubija“ dva puta je povučena sa dnevnog reda Narodne skupštine RS. Hoće li Vlada ponovo donijeti odluku o privatizaciji rudnika?

ĐOKIĆ: Ranije sam najavio da ćemo poslije izbora ponovo uputiti u skupštinsku proceduru odluku o privatizaciji i to ćemo i učiniti. Imaćemo dodatne konsultacije unutar Vlade, kako to inače činimo po svim važnim pitanjima, a ovo je jedno od posebno bitnih pitanja za RS. Nadam se da ćemo najduže za dvije sedmice imati ovo pitanje na stolu, razmatraćemo ga i zauzeti stav. Zasad ne vidim nikakave smetnje da idemo sa prodajom akcija RŽR „Ljubija“.

CAPITAL: Da li je u međuvremenu stigla još neka ponuda za ovaj rudnik?

ĐOKIĆ: Nemamo više ponuda. Imamo dvije koje su bile i ranije i to od „Israeli Investment Group“ i „Arcelor Mitalla“.

petar djokicCAPITAL: Kako komentarišete poslovanje „Elektroprivrede RS“ koja je u prošloj godini, po nalazu revizije, ostvarila gubitak od 159 miliona KM?

ĐOKIĆ: Mi treba da razmatramo šestomjesečni izvještaj o poslovanju „Elektroprivrede RS“ u ovoj godini. Na sva pitanja o poslovanju ERS, uslovima u kojima posluju i negativnim i pozitivnim faktorima koji na to utiču treba da odgovori rukovodstvo tog preduzeća. Nakon što oni obave analizu svog poslovanja, onda će ta pitanja razmatrati i Vlada RS.

CAPITAL: Na koji način će biti reorganizovana “Elektroprivreda RS”?

ĐOKIĆ: Reogranizacija ERS je moguća samo kroz donošenje novog zakona o električnoj energiji koji je u pripremi.

CAPITAL: Preduzeće „HES Vrbas“ pokrenulo je 100 miliona maraka „težak“ arbitražni postupak protiv BiH pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicionih sporova u Vašingtonu zbog toga što je Vlada RS raskinula sa njima ugovor o koncesiji za izgradnju hidroenergetskog sistema na Vrbasu. Kakav je odgovor Vlade RS?

ĐOKIĆ: Oni su se opredjelili za arbitražu, a mi ćemo sa naše strane preduzeti sve mjere kako bi se pripremili za taj spor. Pravni tim se već bavi tim pitanjem i naravno da će u svemu tome hidroelektrana „Bočac“ imati posebnu važnost.

CAPITAL: Bivši predsjednik Uprave „Alumine“ Mile Matić optužio Vas je da ste vršili pritisak na njega da podnese ostavku na tu funkciju. Da li je to tačno?

ĐOKIĆ: Dobro bi bilo da gospodin Matić saopšti sve ono o čemu smo razgovarali u vezi sa promjenama koje su trebale da se dese u „Alumini“. Ako on smatra da je razgovor sa predsjednikom Republike Srpske, premijerom RS, sa ministrom industrije i sa gradonačelnikom Zvornika pritisak na njega, a ne pokušaj da svi zajedno pronađemo najbolje rješenje onda je on u velikoj zabludi.

CAPITAL: M. Čigoja

Ključne riječi:  , , , , ,

Komentari |


Komentari (8)

 • gotovo

  čista korupcija…imamo samo ovu ponudu. sve dogovoreno unaprijed, gledaju samo sebe dok su na stolici jos par godina.BIH raja sad pratite kako se nastavlja kradja. Ovo sve vodi u propast a vi glasaci samo se nadajte.

 • mami

  Sta će reći Marko Pavić!

  • Zna se

   Zna se sta ce reci Marko, “rijec je rijec” njemu 10%

 • petar

  Đokić zvani “impuls” došao da uzme hljeb iz ruku Prijedorčana, e pa neće moći.

 • Ko je Mile Matic?

  Mile Matić direktno iz zatvora ušao u Narodnu skupštinu.
  Oslobođen je Mile Matić, takođe iz Zvornika, kazne zatvora od četiri mjeseca za krivično djelo „ugrožavanje javnog saobraćaja“.Nakon toga uslijedio je spektakl. Narodna skupština Republike Srpske na istom zasjedanju na kojem je prihvatila informaciju o pomilovanjima trinaest lica, za spoljnjeg člana Odbora za privredu ovdašnjeg parlamenta izabrala je jednog pomilovanog zatvorenika. Mile Matić iz Zvornika postao je član Odbora za privredu, iako se nadležni sud protivio njegovom pomilovanju. Tako je Matić ćeliju zamijenio skupštinskom kancelarijom.

 • Ko je Mile Matic?

  Mile Matić direktno iz zatvora ušao u Narodnu skupštinu

  Oslobođen je Mile Matić, takođe iz Zvornika, kazne zatvora od četiri mjeseca za krivično djelo „ugrožavanje javnog saobraćaja“.Nakon toga uslijedio je spektakl. Narodna skupština Republike Srpske na istom zasjedanju na kojem je prihvatila informaciju o pomilovanjima trinaest lica, za spoljnjeg člana Odbora za privredu ovdašnjeg parlamenta izabrala je jednog pomilovanog zatvorenika. Mile Matić iz Zvornika postao je član Odbora za privredu, iako se nadležni sud protivio njegovom pomilovanju. Tako je Matić ćeliju zamijenio skupštinskom kancelarijom.

 • Vjestak

  Mnogi nisu upoznati sa likom i djelom nazovi experta za glinicu mila matića, ali o njemu dosta zna onaj ko treba da zna, da budem precizniji, cuh u prolazu da o pomenutom (ne bih rekao gospodinu jer vise izgleda i zvuci pecinski covjekopatuljak) SIPA ima veci broj kutija punih dokumentacije o teskim malverzacijama sa ugovaranjima (u talovima unaprijed) iz vremena kada je on bio glavni, tako da bi ta faktorova sila i galama mogla postati pjesma ptice kukavice. Najveci šok ce nastupiti kada shvati da su ga lazo, pero, motika, pustili niz vodu čim su uvidjeli da mile matić radi za svoj džep (premda on to radi tako od prvog dana).

 • U Focu kada podjem ja...

  Molio bih vas, kada vec prepisujete tudje postove (u ovom slucaju se radi o komentarima koji se odnose na Komercijalnu banku), da bar pokusate biti malo pismeniji. A sto se tice SIPE, trenutno se ozbiljno bave pomocnikom ministra Bastincem i to me samo oni, nego …cuce se.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+