ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Dobar prodavac mora da zna…

Objavljeno u VIJESTI IZ SVIJETA

NJUJORK, Analize rezultata koje prodavci postižu na psihološkim testovima, kao i podaci iz literature, pokazuju da su empatija i ego-drive ključne osobine potrebne za uspjeh u prodaji.

Sljedeće karakteristike koje čine dobrog prodavca su:

Empatija – sposobnost razumijevanja i uživljavanja u emocionalna stanja druge osobe i ona omogućuje prodavcima da čuju i razumiju potrebe i želje svojih klijenata ili kupaca.

Ego-drive – unutrašnja potreba prodavca da započinje interakciju sa kupcem,klijentom, ostvari uspjeh u prodaji i tako poveća i lično samopoštovanje.

Dobra informisanost – prodavac mora da zna sve o proizvodima ili uslugama koje nudi.

Čak i osobe koje nemaju prethodnog iskustva u prodaji, ali imaju normalno razvijenu inteligenciju, racionalnije pristupaju poslu, spremnije izražavaju svoje stavove, otvorene su, društvene i komunikativne osobe, imaju potencijal da budu uspješni prodavci.

Iako analizirani podaci pokazuju da su prodavci i prodavačice podjednako uspješni u prodaji, oni nemaju isti prodajni stil.

U svom nastupu prodavci su dominantniji i aktivniji, nešto su prijatniji prema ljudima, savjesni i ambiciozni dok su prodavačice maštovitije i osjećajnije, ali ipak ne vole pretjerano da eksperimentišu, nego se drže poznatih metoda i pristupa klijentima, kupcima, prenose agencije.

Ključne riječi:  , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+