ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Direktorica Doma zdravlja Prijedor priznala kažnjavanje doktora

Objavljeno u OSTALO

 – FZO RS prijedorski Dom zdravlja kaznio sa 2.500 KM, Popović polovinu tog iznosa natovarila na leđa doktora
– Sindikat: Razmatramo da podnesemo krivičnu prijavu protiv Slavice Popović zbog kršenja više zakona

PRIJEDOR – Direktorica Doma zdravlja Prijedor Slavica Popović, reagujući na pisanje CAPITAL-a o otvorenom obračunu sa ljekarima ove zdravstvene ustanove, ipak je priznala da je čak njih deset kažnjeno jer su se, kako tvrdi, oglušili o Pravilnik o pravima na medicinska sredstva.  

Zbog priznanja teške povrede prava radnika u Strukovnom sindikatu doktora medicine Republike Srpske, kako kažu za CAPITAL, danas razmatraju osnovanost da direktno protiv direktorice Doma zdravlja podnesu krivičnu prijavu.

U pisanom odgovoru našoj redakciji Popović je navela da je “tokom redovne kontrole Fond zdravstvenog osiguranja RS utvrdio nepravilnosti i naveo ime ljekara koji je počinio nepravilnost, kao i povrijeđeni član ugovora koji su ljekari potpisali sa Domom zdravlja i FZO RS”.

Iako je na prvi upit CAPITAL-a kategorično odbacila navode o kažnjavanju ljekara, sada je, uz konstataciju “da smo potpuno promašili temu”, istakla da je riječ o pogrešno izdatim medicinskim sredstvima. Dom zdravlja je od sedam ljekara već naplatio štetu od 62,5 KM, od dva po 125 KM. Najveći iznos štete je 562,5 KM što je jedan od jedan od doktora morao da izmiri.

“Svim doktorima pravovremeno je dostavljen zapisnik zbog njihovog izjašnjenja na isti i eventualnog ulaganja prigovora na zapisnik. Fond nije prihvatio nijedan prigovor te je kaznio Dom zdravlja kaznom od 2.500 KM. Polovinu tog iznosa, 1.250 KM, namiruju imenovani ljekari zbog učinjenje greške utvrđene zapisnikom Fonda”, ističe Popović.

Po njenim tvrdnjama, ljekari su povrijedili Pravilnik koji decidno propisuje za koju šifru se izdaje koje medicinsko sredstvo.

„Neprimjenjivanje Pravilnika povlači materijalnu i krivičnu odgovornost doktora“, napominje i dodaje da ovim postupkom nije povrijeđen nijedan član Zakona o radu.

„Ko tvrdi drugačije, Zakon nije ni pročitao niti razumio njegove odredbe“, zaključila je.

Međutim, Popović je i u nedavnoj pisanoj izjavi za CAPITAL istakla da “rizik prekoračenja u odnosu na ugovorena sredstva snosi zdravstvena ustanova primarnog nivoa i on iznosi 70 odsto“ te da “FZO iznos prekoračenja odbija od ugovorenih sredstava koje doznačuje Domu zdravlja Prijedor”.

U ljekara, kao radnika zdravstvene ustanove, niko ne može da uperi prst.

Međutim, odlukom da čak njih deset kazni nižom platom, uprava Doma zdravlja Prijedor, kako ističu u sindikatu ljekara, prekršila je čak tri zakona i to Zakon o radu, Zakon o izvršnom postupku i Zakon o obligacionim odnosima RS.

Takođe, jasan je i stav Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS po ovom pitanju – FZO RS redovno kontroliše propisivanje lijekova i medicinskih sredstava, a za uočene nepravilnosti ima mogućnost da domu zdravlja umanji mjesečnu tranšu.

„Dakle, umanjene tranše se odnose na zdravstvenu ustanovu, a ne na doktora medicine pojedinačno”, naglasili su nedavno u Ministarstvu.

Kako Popović ne odustaje od svojih načina „naplate štete“, tako ni Strukovni sindikat doktora medicine RS ne odustaje od „korišćenja svih pravnih mjera kojima će štititi prava svojih članova, doktora medicine u prijedorskom Domu zdravlja“.

„Poslodavac je nezakonito i na vrlo drzak način, potpuno neosnovano umanjio plate za naplatu svojih potraživanja, iako za navedenu naplatu nije imao pristanak radnika ili pravosnažnu odluku nadležnog suda“, ističu u sindikatu.

Dodaju da poslodavac nije imao valjan zakonski osnov za prinudnu naplatu, kao ni osnovanost potraživanja za naknadu štete, jer svoju odluku, prema Zakonu o radu RS, može da donese samo na osnovu odluke nadležnog suda.

CAPITAL: Žana Gauk

Ključne riječi:  , , , , , , , , , ,

Komentari |


Komentari (44)

 • _ja_

  Svaka vam čast na ovom tekstu.Ima tu još materijala za krivičnu prijavu.

 • bicuj me Stojane

  too samo kamdzijaj stoku

 • nives

  Konacno da se pocne nesto raditi po pitanju samovolje direktora
  D.zdravlja
  Prijedor! ! !

 • azra pasalic

  Mi, zaposleni u Domu zdravlja, znamo jos nesto o cemu ja hocu da pisem.Plate su redovne,uslovi rada odlicni,visak zaposlenih nije rjesavan otkazima nego unutrasnjom preraspodjelom,sve potrebne certifikacije koje su potrebne za savremeno poslovanje za Domove zdravlja nas Dom zdravlja je prvi obezbjedio,edukacija kadra je na visokom nivou ,zadovoljstvo pacijenata radom zaposlenog strucnog i ostalog kadra na visini.To je zasluga o sposobnost direktorice prim.dr Slavice Popoviic i njenoh menandjmenta.

 • nives

  Dr.
  Azra sve postovanje
  Vama i
  Vasem znanju , ali sta mislite da li ova hvala proizilazi iz borbe samo za licni interes.
  Ima u
  Vasim rijecima i pomalo istine, ali samo su privilegovani isli na edukacije , putovanja i sl.
  To je tako malo u odnosu na nepravilnosti i nije ni za spominjanje.a pogotovo za toliku hvalu!

 • azra pasalic

  Zar mislite da ja za ovolike godine nisam ispunila sve svoje licne interese!? U Domu zdravlja sigurno necu .Radim na Ugovr o djelu radi pacijenata koji me jos uvijek biraju i zelim dati sve od sebe da im pomognem jer da ja ovaj posao ne radim tu nego u nekoj drugoj ambulanti svi bi moji pacijenti i jos vise njih dosli zamnom.
  Da se vratimo na temu tj osobu koja je sada meta bespotrebnih napada.Dr Slavica mi je kolegica i mi,njene kolege , znamo koliko je
  ona vrijedna i pametna.Svaki posao radi temeljito i nije joj se lako kao zeni boriti sa svim problemima na koje nailazi a koje uspjesno prevazilazi bez icije pomoci a najmanje politike.Ja joj se jednostavno divim a svi ostali kako hocete.

 • Dijana

  Lijepo je kad neko stane uz onog koga svi napadaju. Naš je narod takav: na neku grešku je u stanju kamenovati čovjeka, kad bi bio u prilici. Zaboravi se sve što VALJA!

 • Ceca

  Ovo je borba za lične interese…..
  Brani direktoricu radi sebe !Lobiranje !

 • Ceca

  Voljela bih znati šta je to ona uradila dobro za nas, za svoje radne kolege, pacijente i medicinske sestre.
  Za sebe jeste mnogo i svoje privilegovane.
  Primjer penzioneri rade a doktori na birou za zapošljavanje,specijalizacije neadekvatne itd.

 • azra pasalic

  Specijalizacije odobrava Ministarstvo zdravstva a ne direktorica.Pedijatara nedostaje svugdje (Hrvatska,Srbija,Bi H ) jer se po Reformi zdravstva daju iskljucivo specijalizacije porodicne medicine.Mi smo sretni u Domu zdravlja Prijedor da smo skoro dobili jednu divnu mladu pedijatricu.Ja opet moram reci da smo je dobili borbom i zaslugom direktorice sa tadasnjim Ministrom zdravstva da nam odobri specijalizaciju pedijatrije.Kome smetaju penzioneri pedijatri u tomu zdravlja-pitam pacijente.A sta je uradila direktorica:renovirala glavnu ?!zgradu,izgradila ambulante porodicne medicine u mnogim mjesnim zajednicama,vratila zatecene dugove i sto je najvaznije da posluje pozitivno sa redovnim placama za zaposlene,Zasto ne reci o nekome nesto dobro ako je istinitio ? Sto je to u nasem narodu da je bolje napadari nego pohvaliti ?!..Nismo svi isti.
  ,

 • MenaĐmenT

  A menadžment je sposoban da nemam riječi. Sve stručnjak do stručnjaka. Sposobnost na nivou kad glavna sestra kolo vodi i “menadžmentu” prezentuje sve iskrivljeno i premazano dugunim bojama

  • azra pasalic

   A zasto bi to glavna seszra rafila ka je to “njena kuca “koju treba cuvati i pomagati da uspije.Ja to tako gledam i sama se tako ponasam a da ne pricam koliko direktorica ima brige i neprospavanih noci da bi sve funkcionidalo..Jeste li kad bili rukovodilac pa da vidite sta Vam se sve razbija o glavu.Slabici odustaju. a samo se hrabri hvataju u kostac sa problemima i idu dalje.Zato i uspijevaju.

   • MenaĐmenT

    Ne mislim na čuvanje kuće kao kuće. Svi radnici i treba da čuvaju dz kao kuću, mislim na njeno prenošenje neistine menadžmentu tj direktorici i skrivanje prave istine kako se radnici osjećaju i šta misle. A to NEZADOVOLJSTVO, sa svime i svačim. Situacija nikad gora, a predstavlja se sve fino.

 • Ceca

  Zapošljava samo stranački podobne.
  Doktori više vremena provedu na komjuteru nego śto imaju da posvete pacijentu, jer po protokolu moraju.
  Moraju paziti da slučajno ne napišu na recept dobar lijek- platiće ga iz svog džepa.
  Pedijatrija je tek posebna priča dva penzionera po 4 sata, jedan pedijatar i ljekar opšte prakse- fantazija
  Zaista organizacija rada ,,na nivou” !

 • radnikk

  Ne smetaju penzioneri nikome, samo je problem što se od njih ne može dobiti specijalizacija jer su ko kornjače. Za ovoliko koliko rade u dz, moglo je dvoje-troje doktora ,mladih da završi specijalizaciju i radi. A to da je Ona – direktorica izgradila, pa nisu njene pare gradile. nego od opštine i ministarstva . A plate su radnici zaradili, ne daje ona iz džepa svoga. Dugovi su vraćeni kad su radnicima smanjene plate tj koeficijenti, i sve uskraćeno. Bitno je da se kažnjava , a pohvala? Nema toga!

 • nives

  Dr
  Azra , nemojte molim
  Vas rusiti svoj ugled nepotrebnim i suvisnim hvaljenjem naseg direktora , kad vjerovatno i sami iskreno ne mislite tako.
  Zar moze biti dobar direktor ko ne misli o svojim radnicima , nego samo o grupi ljudi koji joj podilaze i vjerno sluze.
  Nekad davno jedan ljekar i politicar rece za jednog direktora ” sta ocekujete od zene direktora ciji opseg kretanja je recimo od
  Bl.do
  Novog grada”
  Toliko o uvazavanju tog direktora i “sirokim pogledima ”
  Zar takav moze da misli na ikog drugog sem na sebe i “svoje”
  Moze se ovako do besvijesti pisati, jedni napadaju , drugi brane i svi imaju svoje razloge, samo nikako da se vrati i zazivi

  Andriceva izreka i da konacno pametni pricaju , a budale zasute.
  Mozda nekad dodje i to vrijeme , jer ovo suprotno traje predugo, a svemu dodje kraj ! ? !

 • djuksoni

  Treba da ste sretni ako poslujete pozitivno i redovne su vam plate. Što ne odete kod privatnika pa da vidite kako se “cijepaju” greške u radu. Pošto radim kod privatnika da vas pitam: Kako se onda kod vas tretiraju i sankcionišu greške zaposlenih? Ukorom? Dajte ljudi, ovo je kapitalizam. Pa to što su ti doktori neovlašteno poklonili odnosno propisali ide i iz mog džepa i vašeg. Da mu ja gledam kroz prste? Samo po džepu, pa će slijedeći put dobro razmisliti. Ima jedna stara “ne znate nešto da cijenite dok ne izgubite”.

  • djuksoni_kapitalac

   A ti djuksoni ajde kod privatnika pa se liječi, pa ćeš vidjeti šta ćeš dobiti za koje pare, ako vec pricamo o kapitalizmu. Posto spominješ kapitalizam ti bi da si na zapadu čekao po 2 i više mjeseca kod doktora, a ne došao isti čaš kad ti se nadigne za dolazak i svaki bezveze dolazak bi platio bezbeli,a ne za*bavao doktora npr za svrab čmara! A ti ljudi su školovali da bi pomogli ljudima, nisu oni to pisali iz hira i bjesne glave. Oni škole imaju sigurno više nego što ti znaš i izbrojati

   • djuksoni

    Da li se to neko našao prozvan? Slažem se sa tobom, ako si htio reći da su premalo plaćeni doktori, ali to nije tema ovog gore napisanog. Ako postoji pravilnik kako i šta treba uraditi u datom slučaju, onda bio ti doktor, astronaut, konobar, poljoprivrednik treba da se držiš toga ili da uradiš po svome i očekuješ posljedice. A pored toga, po tvom odgovoru mogu da zaključim da si socijalni delikvent koji samo grubo i na “prvu” misle da će riješiti sve životne probleme. A takvih je nažalost puno u ovoj … državi.

    • djuksoni_kapitalac

     Nisam se našao prozvan, a još manje sam socijalni delikvent. Kao što neko reče u predhodnim komentarima, ovo postaje glupo jer ti i još pojedini očigledno branite direktora i odobravate sve njene nezakonite postupke, a sva naša dalja rasprava bi se svela na verbalni rovovski rat. Nadam se da će ljekari dz putem nadležnih institucija uspijeti istjerati pravdu, a ta priča da ne znaju da cijene nešto dok ne izgube..ne pije vode. Znaju oni cijenti sve šta je dobro i šta valja!

     • djuksoni

      Vidiš kako ti fino stoji kad se kulturno izražavaš. Ne, opet krivo tumačiš. Ako ćemo po tvom, analogijom zaključujemo: ja i još pojedini očigledno branimo direktora i odobravamo sve njene nezakonite postupke, dok ti i ostali branite radnike i odobravate njihove nezakonite postupke, odnosno da li bi direktorica radila nezakonite postupke da navedeni radnici DZ Prijedor nisu prvi nezakonito postupali.
      Ali da batalimo ovo. Moja poenta koju ti ne shvataš je PDV i gdje sav taj narodni novac se troši je moje pravo da znam i kad neko postupa sa njim na nepravilan način (koji nije pravilnikom/zakonom odobren) je moje pravo. E sad branim direktora jer brine o tom novcu i “žulja” par radnika koji nesavjesno barataju tim novcem i direktor mora da “stvori” tih 2500 KM koji će neplanski otići iz budžeta na uštrb svih ostalih radnika DZ Prijedor. I tako svagdje pomalo, par ovdje, par ondje i onda kažemo kriza. Dok se svi budemo tako ponašali tako će nam i biti. Ako ti bude nejasno otkud spominjem PDV i ovu priču, javi se, pa ću detaljnije da ti objasnim. Više ne kuckam na ovu temu.

 • Ceca

  Zaista blamaža, radi koga ?
  Smiješno koliko grčevito brane dirktoricu a ne vole je.Razlog je poznat, zbog svog opstanka dokaz da su omatuvili i samo je bitno da imaju na vrijeme plate.

 • Redovna plata

  Nismo mi tu da volimo ili ne volimo direktoricu,nego da radimo posao za koji smo školovani i da zaradimo svoju REDOVNU platu. Ja ne vidim nista bitnije od plate i plaćenih doprinosa, sto mi omogućava da se brinem o svojoj porodici. Pogledajte samo zdravstvene ustanove u okruženjenju. Blokirane račune, neplacene doprinose godinama(UKC RS, Dom zdravlja Banjaluka, Dom zdravlja Doboj, vise ustanova u Istočnom dijelu RS) Zbog nesavjesnog rada menadžmenta,izmedju ostalog….Zato ponavljam dokle god budem redovno plaćena za svoj posao branicu direktoricu ! I varate se ako mislite da je riječ o pojedincima,ima mnogo radnika u Domu zdravlja koji misle kao ja.

 • Ceca

  Naravno!
  Bitne su vaši prihodi, kolege koje su ,,kažnjene” nisu bitne.
  Da imate i malo ljudskosti u sebi ne bi dozvolili da plaćaju sami, gdje vam je drugarstvo da taj iznos podijelite na sve zaposlene pa nadoknadite 2500 KM.
  Direktorica ne bi napravila krivično djelo a doktori- vaše kolege ne bi bili prozvani i uskraćeni za oteti novčani iznos.
  Mislim da bi bilo pametnije da ćutite jer ima još mnogo prljavog rublja za iznijeti.
  Znam da direktorica ne odobrava ali zar joj nije obaveza da se izbori za specijalizacije deficitarnih kadrova !?

 • Botanicar

  Postovani doktori ako vam se ne svidja raditi za 2000 maraka, sto ne idete u Evropu raditi za 10 000. Napravili ste gresku koja je proizvela materijalnu stetu u vasoj ustanovi, i prema istom pravilniku morate nadoknaditi tu stetu koju ste napravili krajnjom nepaznjom. Zahvalite se direktorici sto vas i dalje stiti :)

 • Trama

  Botaničaru ,sta mislite da li su samo doktori napravili greske koje moraju nadoknaditi, a menadžment i direktor nisu napravili nijednu gresku i nanijeli stetu ustanovi i trebali nadoknaditi stetu ,a nisu. Malo se bolje inf.pa možda i razmislite hoćete li braniti nekoga bez osnova i kritikovati druge isto tako bez osnova. Cinjenica je da gresaka ima ,elemenata za prijave ima samo pitanje vremena kad ce kome doci na naplatu. Eto nekima je doslo ,ali niko nije toliko privilegovan , mada neki misle da jesu ,a to je odlika ljudi koji , ne da nemaju moralnih vrijednosti ,nego ne znaju ni sta je to,pa nije ni čudno kako se ponašaju. Bilo ,kako bilo sve ce se to posloziti i nadajmo se da nećemo dugo čekati na to!

 • Nives

  Svaka čast ,konačno još jedan pametan komentar! Izgleda da ce ipaksdobrijevi pametni propricati!

 • Botanicar

  Postovana Nives Sanja, koliko ti je Femic platio da ovo radis? Radije se posveti svom poslu i postuj radno vrijeme

 • Nives

  Pa botaničaru , ili kako se već zovete nisu bas svi ljudi na prodaju! Nemojte se vi brinuti za moj posao i radno vrijeme, sve je u granicama normalnog i moralnog ,nego vi se latite svoje baste ako je imate?

 • Botanicar

  Pa da, u granicama normalnog i moralnog krsite pravilnik zbog procenta koji dobijate od ortopedskih kuca i svjesno nanosite materijalnu stetu ustanovi u kojoj radite ocekujuci da ustanova namiri istu tu stetu.

 • Nives

  Hvala na odgovorima ,bilo mi je dovoljno da shvatim ko je botaničar. Laku noć!

 • Botanicar

  Ajde ti spavaj, i u svom kupacem sanjaj Botanicara, a ja ode zalijevati bastu :) Laku noc!

  • Kaktus_iz_Omarske

   A ti, Botanicaru, pošto vidim da vodiš računa o radnom vremenu, pripazi kad tvoj K o r o v dolazi na posao i koliko provodi vremena na poslu! Pošto vidim da si upoznat/a sa tim!

 • Botanicar

  Ko se to meni nasao prozvan :) ljubim te takvu lijepu

 • Larisa

  Evo da i ja kažem tom baštovanu da i nije nizašta drugo nego da zalijeva baštu ,a u “omarskoj “na sve strane bašte prepune korova ,samo što korov raste i bez zalijevanja! ! !

 • Botanicar

  Kakve veze ima basta u omarskoj samnom? I ja sam radnik ko ostali. Zasto ja nisam imao problema sa malverzacijama. Ako sam kriv, kaznjavaj me za odgovornost. Nebi se bunio. Kriv i ajmo dalje :)

 • Larisa

  Au ,ko se to sad našao prozvan! Ne sekiraj se za to kaznjavanje ,neće niko biti preskocen, pa ni ti ako si kriv,a očito jesi ,osjeti se da si se prepao/la!

 • Botanicar

  Hahaha. to treba svima, samo napred :)

 • Larisa

  ha,ha,ha bice vremena i za jao,jao ,jao!😀

 • Azra Pasalic

  Nives ili kako se vec zovete da Vam napisem nesto o penzionerima sto cete jednog dana i Vi i Vasa kolegica biti.Penzioni staz se uplacuje tokom radnog odnosa,ali pravo na rad ne prestaje.Ustav RS dozvoljava penzionerima puno radno vrijeme ukoliko oni to zele.Skupo je intelektualcima i drugim profesijama zabraniti rad i ne iskoristiti njihovo ,tokom rada ,steceno znanje i iskustvo.U Americi i drugim zapadnim zemljama covjek danas na pr.ispuni uslove za penziju i dobije istu (jer je uplacivao) a sutra moze ,ako zeli,zasnovati radni odnos u istoj ili drugoj kompaniji.Te zemlje su bogate i traze hiljade radnika iz drugih zemalja da ih zaposle.Pogledajte profesore fakulteta kod kojih i Vi polazete ispite .Daju li svoj veliki doprinos nauci ili trebaju sjediti kod kuce…

 • Nives

  Ne znam zašto se pravdate kao da ste tema ovih prepiski .Ovdje je tema direktor koji kaznjava kolege zbog greške koja je nekome pomogla u liječenju ,pa je onda upitno da li je to i greška. Pitam Vas da li bi Vi napravili takvu grešku i preuzeli na sebe tu odgovornost ako će to nekome pomoći i da li možda i onaj koji kaznjava nije nikad uradio tako nešto nekome kome nije bilo ni potrebno. Ne smeta meni lično što rade penzioneri,ali možda je bilo radnika koji su otjerani u penziju prije vremena ,pa gdje je tu korektnost,neko ovako ,neko onako ,neko sve ,neko ništa. Hajdemo malo ne biti sebični i misliti i na ostale,a ne samo na sebe! ! !

 • Nives

  Jesmo li zaboravili Hipokratovu zakletvu i je li nam briga za čovjeka i njegovo zdravlje na zadnjem mjestu ,a prioritet samo da ugodimo direktoru ,ne oštetimo fond i ulizujemo ministru? Jesmo li zaboravili ili nismo nikad ni bili ljudi ? Zašto nam smeta što je neko malo veći čovjek ,pa ga dotiče tudja muka i jesmo li toliko sitni kad se ponosimo što smo nekog oštetili ,kaznili i ignorisali njegov uspjeh ,a taman posla da smo ga pohvalili. Eto to smo mi danas ,a nema niko da nas opomene i usmjeri na pravi put i bude domaćin kuće koja treba da ide u bolje sutra. Toliko ! ! !

 • Ceca

  Vjerovali ili ne….
  Šta sve si mogu dopustiti cijenjeni doktori samo da direktorici dokažu vjernost i steknu naklonost i sigurnu zaštitu od odlaska u zasluženu penziju.?!
  Niste svjesni dr.Pašalić koliku sebi štetu nanosite braneći osobu koja je prvo neistinu govorila, koja provodi samovolju,osobu koja će Vas sutra poslati u penziju ako joj to bude ugrožavalo položaj.
  Mislio sam da ste jači karakter.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+