ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Devizne rezerve Srbije 10,2 milijarde evra

Objavljeno u FINANSIJE

BEOGRAD, Devizne rezerve Narodne banke Srbije /NBS/ su na kraju decembra 2016. godine iznosile 10,2 milijardi evra i bile su veće za 386,8 miliona evra nego u novembru, saopšteno je iz NBS-a.

Neto devizne rezerve, odnosno ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima, na kraju decembra iznosile su 8,36 milijardi evra i bile su veće za 231 milion evra u odnosu na prethodni mjesec.

Znatan rast bruto i neto deviznih rezervi ostvaren je u uslovima kada na međunarodnom finansijskom tržištu i dalje preovlađuju izrazito nepovoljni uslovi za ulaganje deviznih sredstava.

Rast deviznih rezervi bio je po osnovu neto priliva na račune devizne obavezne rezerve banaka u iznosu od 136,1 milion evra, veće prodaje od dospijeća deviznih državnih hartija od vrijednosti za 108,1 milion evra, kao i većeg korišćenja deviznih kredita od otplata za 90,1 milion evra.

Po osnovu upravljanja deviznim rezervama i po drugim osnovima, devizne rezerve su povećane za 113,1 milion evra.

“Ti prilivi bili su više nego dovoljni da se pokriju odlivi iz deviznih rezervi u ukupnom iznosu od 107,3 miliona evra”, navedeno je iz NBS.

U decembru je zabilježeno nominalno slabljenje dinara prema evru od 0,2 odsto. Srna

Ključne riječi:  , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+