ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Deset najvećih platilo 282 miliona PDV-a!

Objavljeno u EKSKLUZIVNO, FINANSIJE

– Tri firme iz RS i sedam iz FBiH platilo najviše PDV-a u 2016. godini

– Na listi: „Optima“, „Telekom Srpske“, RiTE „Ugljevik“„BH Telecom“, „Bingo“, Elektroprivreda HZHB“, Fabrika duhana

BANJALUKA, Deset najvećih kompanija u BiH, po uplatama poreza na dodatu vrijednost (PDV), prošle godine platilo je zajedno više od 282 miliona maraka PDV-a, prenosi poslovni portal CAPITAL.ba.

Na listi deset firmi koje su uplatile najviše PDV-a nalaze se samo tri firme iz RS i to „Optima“, „Telekom Srpske“ i RiTE „Ugljevik“.

Na listi je i sedam firmi iz FBiH i to „BH Telecom“, „Bingo“, Elektroprivreda HZHB“ Mostar, Fabrika duhana Sarajevo, „Elektroprivreda BiH“, Hrvatske telekomunikacije, RMU „Banovići.

Na osnovu uplaćenog PDV-a može se izračunati da su ove kompanije lani imale promet u visini budžeta RS (bez Fonda PIO) ili preciznije 1,6 milijardi KM.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezovanje (UIO) BiH u prošloj godini je po osnovu PDV-a u domaćem prometu prikupljeno ukupno 1,78 milijardi KM, što znači da je čak oko 16 odsto ukupnih prihoda uplatilo samo ovih deset kompanija.

U UIO BiH su rekli da ne mogu dostavite pojedinačne iznose PDV-a koje je svaka od ovih kompanija platila, pravdajući to poslovnom tajnom.

Prema podacima UIO u 2016. godini je po osnovu PDV-a ukupno prikupljeno 4,56 milijardi KM.

„Od toga je prilikom uvoza roba u BiH naplaćeno 2,71 milijardi KM, dok je PDV-a u domaćem prometu po osnovu PDV prijava u 2016. godini ukupno naplaćeno 1,78 milijardi KM. Jednokratne uplate PDV-a iznosile su dva miliona KM, zatezne kamate su bile 17 miliona KM, kazne i naknadni teret prinude u iznosu od 8 miliona KM“, rekao je načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO Ratko Kovačević.

On je istakao i da je u toku 2016. godine poreskim obveznicima vraćeno 1,1 milijardi, tako da su neto prihodi od PDV-a u 2016. godini iznosili 3,4 milijarde KM.

CAPITAL: M. Čigoja

Ključne riječi:  , , , , , , , , ,

Komentari |


Komentari (3)

  • ureni platiša poreza

    Napiši ko je najveći neplatiša , da se i to zna.

  • propast RTEU

    samo da se RTEU Ugljevik pise kraj do 2025 zbog kontaminacije okoline, transporta ruda. Kako moze imati RTEU najvise poreza a najmanje dobitka—- znaci netko krade?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+