ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Demonstranti protiv STO razbijali prozore i palili automobile

Objavljeno u VIJESTI IZ SVIJETA

demonstracije]ŽENEVA, Antikapitalistički demonstranti razbijali su danas prozore banaka, izloge, kafiće i palili automobile u centru Ženeve tokom protesta zbog održavanja sjednice Svjetske trgovinske organizacije /STO/.

        Demonstranti su razbijali prozore svake zgrade pored koje su prošli, u glavnoj šoping ulici palili su vatromet, dok su u blizini autobuske stanice zapaljena tri automobila.

        Iznad grada se vidi stub dima, a kroz ulice se osjeti suzavac, iako nije jasno da li su policija ili demonstranti upotrijebili suzavac, javlja novinar Rojtersa.

        Jedan manji broj demonstranata pribjegao je nasilju, dok je oko 2 000 ljudi mirno protestvovalo u pratnji oko desetak traktora, koji su iskazali protivljenje zbog trodnevne konferencije STO koja počinje u ponedjeljak.

        Demonstranti su nosili transparente na kojima je pislo “Stop kapitalizmu, ne STO”, “STO je neprijatelj klime” i “Nećemo prodati naše duše multinacionalnim kompanijama”.

        Policija je blokirala puteve koji vode ka sjedištu STO koje čuvaju već nekoliko dana.

        “STO razvija svoju politiku da udovolji velikim kompanijama, ne običnim ljudima”, kaže 24-godišnja Vera Vegman, koja je nosila “vjenčanicu” na kojoj je pisalo “STO”, a njen 23-godišnji “mladoženja” Ole Hofman nosio je natpis na kom je bio logo kompanija kao što su “Dojče bank i “Barklis”.

        Druge “mladoženje” nosile su natpise sa logom multinacionalnih kompanija kao što su “Kraft”, “Koka-kola”, “Nestle”, “Novartis” i “Bajer”.

        Aktivisti tvrde da trgovinska politika koju je usvojila STO stvara siromaštvo u bogatim i siromašnim zemljama “cijedeći” farmere u zemljama u razvoju i snižavanjem standarda rada u industrijalizovanim zemljama. Rojters

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+