ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Dačić: Unaprijediti ekonomsku saradnju Srbije i Rusije

Objavljeno u PRIVREDA

dacicBEOGRAD, Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas u Beogradu da će dobri politički odnosi Srbije i Rusije i prijateljstvo srpskog i ruskog naroda biti unaprijeđeni kroz intenziviranje ekonomske, energetske i svih drugih oblika saradnje.

Dačić je na otvaranju rusko-srpske privredne izložbe “Ekspo Rusija-Srbija 2015” ocijenio da će ova izložba biti dodatni impuls za privrednu i bilateralnu saradnju.

Govoreći o energetskoj bezbjednosti, Dačić je napomenuo da Srbija ozbiljno pristupa ovom pitanju i aktivno sa Mađarskom radi na iznalaženju najboljeg rješenja za budući transport ruskog gasa do potrošača u te dvije zemlje.

“Zainteresovani smo za nastavak pozitivnog trenda saradnje na energetskim, infrastrukturalnim i ostalim projektima”, poručio je Dačić i dodao da je Rusija među prva tri inostrana partnera Srbije u spoljnotrgovinskoj razmjeni.

Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Čepurin ocijenio je da su otvorene brojne mogućnosti da Srbija i Rusija uspostave još čvršće ekonomske, privredne i sve druge veze.

On je ponovio da gasna magistrala kojom će se ovaj dio Evrope snabdijevati gasom, nakon što istekne četvorogodišnji ugovor sa Rusijom, mora ići preko Srbije.

“Mislim da je to važno pitanje za cijelu jugozapadnu Evropu, cijeli kontinent i EU uopšte”, rekao je Čepurin.

On je učesnicima skupa pročitao pozdravno pismo šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova u kome je ukazano na potrebu jačanja regionalnih veza i inovacione komponente u saradnji sa Rusijom.

Rusko-srpska privredna izložba “Ekspo 15”, koja se organizuje drugu godinu za redom, biće otvorena u naredna tri dana.

Među učesnicima izložbe su i kompanije iz Republike Srpske, koje su u sastavu ruskog “Zarubežnjefta”, Privredna komora i Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva Srpske.

Na izložbi će se predstaviti više od 100 velikih, srednjih i malih preduzeća i administracije mnogih ruskih regiona, kao i kompanije iz Srbije i Republike Srpske, koji će razmotriti modele unapređenja saradnje. Srna

Ključne riječi:  , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+