ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Cijene nafte pale ispod 122 dolara

Objavljeno u ENERGETIKA, VIJESTI IZ SVIJETA

LONDON/NJUJORK, Cijene barela sirove nafte pale su danas, skliznuvši ispod 122 dolara za barel zbog zabrinutosti da bi visoke cijene mogle prigušiti potražnju.
Na londonskom su tržištu cijene barela sirove nafte pale 35 centi na 121,95 dolara za barel, nakon što su juče dostigle najviši nivo u dvije i po godine iznad 123 dolara, poduprte nemirima na Bliskom istoku. Na američkom tržištu cijene su ostale gotovo nepromijenjene i iznosile su 108,83 dolara za barel, nakon što su u srijedu dotakle 109,15 dolara za barel, najviši nivo od septembra 2008. godine.

Fokus tržišta je na Evropskoj centralnoj banci koja će tokom dana objaviti odluku o kamatnim stopama u evrozoni. Analitičari koje je anketirao Reuters očekuju podizanje kamatnjaka za četvrtinu odstotnog boda, sa rekordno niskih 1,0 odsto. “Na sadašnjem nivou cijena težište rizika pojačano se premješta na razmjere mogućeg prigušivanja potražnje“, kazao je Olivier Jakob iz kompanije Petromatrix.

Cijene nafte pale su iako su libijski pobunjenici kazali da je Muamar Gadafi oštetio naftovod koji povezuje naftna polja sa lučkim gradom Marsa el Hariga. Analitičari pretpostavljaju da su prekidi snabdijevanja možda već uračunati u cijenu. Visoke cijene sirove nafte podigle su cijene u maloprodaji u cijelom svijetu, dodatno pojačavajući inflacione pritiske. “Trenutni nivo cijena trebao bi negativno uticati na potražnju”, izjavio je Tetsu Emori iz tokijske kompanije Astmax Investments.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) objavila je juče da trenutne cijene nafte štete globalnom privrednom rastu i sve više zabrinjavaju zemlje potrošače. Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati povećali su proizvodnju kako bi nadoknadili smanjenu proizvodnju u Libiji, no Organizacija zemalja-izvoznica nafte nije preduzela koordinirane mjere kako bi zakočila rast cijena.

Organizacija zemalja izvoznica nafte objavila je u međuvremenu na svojim internet stranicama da je cijena barela referentne korpe njene nafte juče iznosila 117,62 dolara, što znači da je bila 1,02 dolara viša nego dan ranije. Hina

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+