Capital.ba

Cijena pšenice na novom sezonskom maksimumu

17.04.2014. / 16:32

produktna berzaNOVI SAD, Trgovanje na novosadskoj Produktnoj berzi ove sedmice obilježio je novi sezonski maksimum prosječne cijene pšenice od 23,76 dinara /oko 0,20 evra/ po kilogramu, koja je za 3,68 odsto viša od cijene iz prošle sedmice.

Rast prosječne cijene od 1,3 odsto u odnosu na prošlu sedmicu zabilježio je i kukuruz, a ovom žitaricom trgovalo se po prosječnoj cijeni od 19,56 dinara /oko 0,17 evra/ po kilogramu, saopšteno je sa Berze.

Tokom sedmice trgovalo se i suncokretovom sačmom sa 33 odsto proteina po cijeni od 28,69 dinara /oko 0,25 evra/ po kilogramu.

Od ponedjeljka, 14. aprila, do danas na Berzi je zabilježen promet od svega 678 tona robe, čija je finansijska vrijednost bila oko 15 miliona dinara /oko 129.000 evra/.

Promet je količinski bio duplo manji, a finansijski za 50 odsto u odnosu na prošlu sedmicu.

Rast cijena pšenice i kukuruza omogućio je porast vrijednosti berzanskog indeksa PRODEKS-a, čija je današnja vrijednost bila 224 indeksna poena, što je za 1,77 poena više u odnosu na vrijednost zabilježenu krajem prošle sedmice. Srna

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!