ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Carina pojačava kontrolu robe iz Hrvatske

Objavljeno u PRIVREDA, TRGOVINA

BEOGRAD,  Carinska služba Srbije će u koordinaciji sa svim ostalim pograničnim organima i inspekcijskim službama pojačati mjere kontrole i nadzora nad robom biljnog i životinjskog porijekla čije je porijeklo ili zemlja otpreme Hrvatska, saopštila je Uprava carine Srbije. 

U saopštenju se navodi da pojačane mjere kontrole podrazumijevaju uzimanje uzorka svakog tovara i detaljnu provjeru svakog uzorka, a ne selektivnom metodom kao do sada.

“Roba se potom stavlja pod carinski nadzor dok se ne dobiju rješenja fitosanitarne i veterinarske inspekcije. Tek po dobijanju pozitivnih rješenja inspekcija u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede Srbije, roba može biti ocarinjena i puštena u slobodan promet”, dodaje se u saopštenju.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i resorni ministri Srbije, Crne Gore i Makedonije pozvali su juče Hrvatsku da ukine diskriminatorske odredbe Pravilnika o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća sa tržišnim standardima i donijeli zaključke sa ciljem rješavanja ovog problema.

Prema novom hrvatskom pravilniku, naknada za svaki obavljen inspekcijski nadzor ili kontrolu i svaku pojedinu vrstu voća i povrća prilikom pregleda inspekcije u Hrvatskoj iznosi 2.000 kuna /270 evra/, dok je ranije iznosila 90 kuna /12 evra/. Srna

Ključne riječi:  , , , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+