ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Čadez: Uskladiti dažbine, takse i propise sa BiH

Objavljeno u TRGOVINA

BEOGRAD, Predsjednik Privredne komore Srbije /PKS/ Marko Čadež istakao je da je BiH važna izvozna destinacija za Srbiju, zbog čega je važno uskladiti dažbine, takse i fitosanitarne propise jer jedinstveno ekonomsko tržište utiče na cijenu.

“To je ono čemu težimo kada govorimo o ekonomsko-regionalnoj zoni. Ono čemu se teži je jedinstveno ekonomsko tržište koje funkcioniše tako da, kada roba uđe u zonu od Horgoša do Mostara, postoje jedinstveni i sinhronizovani propisi”, rekao je Čadež.

On je podsjetio da je BiH treća izvozna destinacija Srbije, a godišnje se razmijeni roba vrijedna oko 1,5 milijardi evra.

“Tržište BiH je specifično po tome što u toj razmeni mi konstatntno ostvarujemo suficit, odnosno prodajemo im dva puta više nego što od njih kupujemo”, rekao je Čadež za RTS.

On je istakao da je region u cjelini veoma važno tržište za srpsku privredu zbog čega je neophodno uskladiti i pojednostaviti izvozne procedure.

“Veoma je bitno da se krene sa realizacijom akcionog plana o čemu je razgovarano i na sastanku balkanske šestorke u Draču jer reč je o tržištu od 18 do 20 miliona potrošača”, rekao je Čadež.

Govoreći o posljedicama suše u Srbiji, Čadež kaže da je posljednjih mjeseci usporen rast privrede, upravo zbog suše koja je najviše pogodila poljoprivredu.

“Prema prvim informacijama, najviše su pogođene kulture kao što je soja, ali procenu štete će dati Ministarstvo poljoprivrede. Ovogodišnja suša će uticati i do jedan odsto na ukupan privredni rast,” rekao je on. RTS

Ključne riječi:  , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+