ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Bušatlija: Odbiti ponudu za Telekom

Objavljeno u TELEKOMUNIKACIJE i IT

BEOGRAD, Stručnjak za investicije Mahmut Bušatlija kaže da bi vlada trebalo da odbaci ponudu Telekoma Austrija za kupovinu Telekoma Srbija jer je neispravna.
Bušatlija je kazao da je ponuda neispravna jer je Telekom Austrija ponudio 950 miliona evra za akcije a 450 miliona evra za investicije, iako je vlada tražila najmanje 1,4 milijarde evra za akcije kompanije.
“Ovo je možda pokušaj da se otvori put ka daljim pregovorima, ali ako Srbija poštuje svoje propise i svoje odluke – u ovom konkretnom slučaju da neće prihvatiti manju ponudu od 1,4 milijardi evra za akcije, onda treba da odbaci ovu ponudu”, rekao je on agenciji Beta.

Bušatlija je dodao da činjenica da se na tenderu prijavila samo jedna kompanija koje je dala neispravnu ponudu pokazuje da su bili u pravu oni koji su govorili da nije vrijeme za prodaju Telekoma jer uslovi poslovanja u Srbiji nisu dobri a ekonomska kriza u svijetu ne dozvoljava da se neko razbacuje novcem.

Kompanija Telekom Austrija jedina je dostavila ponudu na tender za kupovinu 51 odsto akcija Telekoma Srbije, koji je zatvoren danas.

Radna grupa za prodaju Telekoma Srbije najavila je da će u narednih pet dana razmotriti ponudu i o njoj se izjasniti u ponedjeljak, 28. marta.
Bolje da ga ne kupe tajkunske kompanije
Bušatlija je za B92 ranije rekao da se među zainteresovanima za Telekom Srbije pominju dvije vrste kompanija. “Jedna grupa, to su ove evropske kompanije koje isključivo rade na evropskom terenu i u okviru evropskih normi, koje su za nas svakako poželjnije”, kaže on.
“Druga vrsta su tajkunske firme koje se pored ostalog bave i telekomunikacijama. Dosta je involviran ruski kapital preko nekih zajedničkih firmi i transfera. Nijedna od tih firmi ne posluje u evropskom ambijentu, niti bilo kom drugom uređenom ambijentu. Oni su uglavnom zastupljeni u Srednjoj Aziji, u nekim Turkmenistanima, Tadžikistanima i svemu ostalom, Turskoj i Egiptu”, navodi Bušatlija.

“I takve, iskreno govoreći, ne bih volio da vidim ovde kod nas jer to su firme koje nisu baš navikle, niti će poštovati norme kao što ih ne poštuju ni po svijetu”, upozorava on.

Osvrćući se na spekulacije nekih medija da je tender za prodaju Telekoma propao, Bušatlija je ocijenio da je takav scenario vrlo moguć.

“Možda istina bude negdje po sredini. Možda se ipak neko bude javio. Ja iskreno govoreći nisam siguran da će se pojaviti neko jer nekako malo dublja analiza pokazuje sljedeće – osim činjenice da Švabe neće sami od sebe kupovati akcije, Francuzi su se jasno opredjelili da ne učestvuju u tome, znači od evropskih je ostao samo ‘Telekom Austrije’ i oni imaju problem prosto da iznesu milijardu i po evra iz svoje zemlje, ukoliko se zadrži na toj cijeni jer bi za to morali čak i formalno da traže dozvolu svoje države”, podsjeća on.

“U ovim burnim vremenima ekonomske krize koja se ne stišava još uvijek, nijedna zemlja se lako ne oprašta od milijardu i po, iako bi se tih milijardu i po relativno brzo vratilo nazad jer bi kompanija koja uđe ovde maksimilizovala prije svega svoj profit”, ocijenjuje Bušatlija. B92

Ključne riječi:  

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+