ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Bugarin: Rast BDP od tri odsto, ali i dalje veliki problemi

Objavljeno u PRIVREDA

BEOGRAD, Predsjednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin izjavio je danas da je planirani rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od tri odsto u 2011. ostvarljiv, ukazavši da se srpska privreda i dalje suočava sa brojnim problemima i rizicima.

On je, na sjednici Odbora Udrženja PKS za trgovinu, rekao da su najveći problemi sa kojima se suočava srpska privreda i u ovoj godini nelikvidnost, zaduženost, skupi krediti, nezaposlenost, izostanak poreske reforme i giljotine propisa. Bugarin je upozorio da sve više društvenih preduzeća odlazi u stečaj bez šanse za privatizaciju, što će povećati broj nezaposlenih.

On je podsjetio da je PKS Vladi Srbije inicirala niz mjera i prijedloga kako bi privredni ambijent postao bolji i kvalitetniji.

Bugarin je naveo da su među tim mjerama neophodnost regulisanja dužničko povjerilačkih odnosa, poreska reforma i smanjenje javne potrošnje, stabilnost finansijskog tržista, monetrane politike, kursa dinara, povećanje izvoza, kao i regulisanje sistema javnih nabavki.

Prema njegovim riječima, PKS je tražila da se redefiniše Nacionalna strategija privrednog razvoja 2006-2012. jer je pisana u vrijeme kada nije bilo naznaka krize.

Komora je takođe predložila donošenje Strategije povećanja konkurentnosti za period 2010-2020, osnivanje Razvojne banke kao i razmatranje mogućnosti privatno-javnog partnerstva za podsticanje investicija.

Prvi čovjek PKS je istakao da ohrabruje vijest da će do kraja godine biti formirana Razvoja banka, što je najavio i premijer Mirko Cvetković.

Bugarin je dodao da je, za unapređene privrednog ambijenta u Srbiji, neophodna sveobuhvatna reforma javnog sektora – državne administracije, pezijskog sistema, zdravstva i školstva, a obrazovni sistem treba prilagoditi razvojnim potrebama privrede. Tanjug

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+