ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Britanci u novim problemima zbog Brexita

Objavljeno u TRGOVINA, VIJESTI IZ SVIJETA

BRISEL,  Velika Britanija bi mogla biti u novim problemima zbog odluke o izlasku iz Evropske unije. Naime, prema presudi Evropskog suda pravde, Britanci će morati čekati te se  nadati  da će dobiti saglasnost svakog od parlamenata država Evropske unije kako bi ušli u bilo kakav drugi sporazum o slobodnoj trgovini sa EU nakon Brexita.

Ova odluka bi mogla otežati svaki drugi pokušaj EU da raskine ili sklopi ugovor o slobodnoj trgovini, s obzirom na to da je Sud zaključio da je za to neophodna ratifikacija u parlamentima država članica.

To će Veliku Britaniji dovesti u situaciju da mora čekati ratifikaciju oko 32 parlamenta, s obzirom na to da Belgija ima regionalne parlamente koji su sastavni dio vlasti.

Sud je donio ovakvu odluku u slučaju sporazuma o slobodnoj trgovini koji je sklopljen sa Singapurom 2014. godine i naložio da on ne može stupiti u potpunosti na snagu dok ne bude ratificiran u parlamentima. Odluka se tumači tako da će zakonodavna tijela država članica EU biti u situaciji da stave veto na uvođenje slobodne trgovine i sa Velikom Britanijom nakon Brexita.

Evropska komisija se nadala da će biti dovoljna samo saglasnost vlada država članica za sklapanje sporazuma o slobodnoj trgovini, primjerice sa Kanadom. Ali, čini se uzalud. Presuda će dodatno utjecati na dužinu pregovora o Brexitu, odnosno mogući novi ugovori o slobodnoj trgovini nakon Brexita koji traži London. Fena

 

Ključne riječi:  , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+