ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

“Bosnalijek” ostao bez prava na dug od 11,5 miliona evra

Objavljeno u PRIVREDA

SARAJEVO, Većinski akcionar “Bosnalijeka”, luksemburška kompanija Haden SA, nije zadovoljna radom Uprave te kompanije. 


Većinski vlasnik je zabrinut da će izgubiti milionska potraživanja, zbog, kako kažu, sumnjivih poslova rukovodilaca kompanije.

Nedavnom presudom arbitražnog suda u Sankt Peterburgu kompanija “Bosnalijek” ostala je bez mogućnosti da po osnovu duga od ruskog distributera lijekova “Imperia Sodružestvo” naplati 11,5 miliona evra.

“Raspodjela duga imperije Sodružestva slovenačkoj kompaniji Maksimus Holding rukovodstvo Bosnalijeka izvršilo je bez saglasnoti Nadzornog odbora. Još od jeseni 2016. godine, Haden SA ukazuje drugim akcionarima Bosnalijeka na činjenicu da je upravljanje kompanijom loše i da je veliki broj menadžerskih odluka rukovodilaca Bosnalijeka suprtoan interesima komapnije i njegovih akcionara”.

Kao rezultat neslaganja sa rukovodstvom “Bosnalijeka”, većinski vlasnik navodi i da mu rukovodstvo ograničava prava koja ima kao većinski akcionar.

“Tako je u decembru 2016. godine predstavnik Hadena SA, Konstantin Zvelov, nezakonito otpušten sa funkcije predsjednika Nadzornog odbora Bosnalijeka. Sada je ova odluka sporna u kantonalnom sudu”.

Početkom juna na Skupštini akcionara Bosnalijeka, lista kandidata nominovanih u Nadzorni odbor ispred Hadena SA nije prihvaćena.

I tu odluku ospori ćemo na sudu, poručuju iz Luksemburga.

Iz Bosnalijeka ranije su saopštili da je direktor kompanije, Nedim Uzunović uputio pismo “Maksimus Holdingu” tražeći da im se izmiri dug, od čega vjerovatno neće biti ništa, jer takođe, prema nezvaničnim informacijama ta kompanija nema ni imovinu ni aktivne bankarske garancije.

Iz centrale “Bosnalijeka” u Sarajevu danima smo pokušavali da dobijemo objašnjenje, ali bezuspješno. Naši mejlovi i pozivi ostali su bez odgovora. ATV

Ključne riječi:  , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+