ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Bitka za slobodni internet je izgubljena

Objavljeno u TELEKOMUNIKACIJE i IT

LONDON,  Pionir mreže za razmjenu podataka Peter Sunde nije optimista glede “slobodnog interneta”. Tvrdi da je bitka već izgubljena.

 

“Internet je sr*** danas. On je slomljen. Uvijek je i bio, ali danas je to gore nego ikad”, kazao je Sunde, dodavši da nije optimističan.

Postoji dobar razlog za to: posljednjih nekoliko mjeseci kultura preuzimanja sadržaja sa interneta pokazuje znakove poraza.
Prošlog mjeseca nestao je najveći torrent pretraživač Demonii, kojeg je koristilo 50 miliona “internet tragača” pretraživalo godišnje.

Iako može izgledati da se torrenti i dalje bore za ovu bitku, Sunde tvrdi da je stvarnost više definitivna: “Mi smo već izgubili!”
Još 2003. godine je Peter Sunde, zajedno sa Fredrik Neij i Gottfrid Svartholm, osnovao The Pirate Bay. Za kratko vrijeme ta je stranica postala najveća i najpoznatija za razmjenu datoteka.

U veoma kontroverznom suđenju, trojica osnivača su 2009. godine osuđeni za “pomaganje [drugima] u kršenju autorskih prava”, za šta je odležao i zatvorsku kaznu. Klix.ba

 

 

Ključne riječi:  , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+