ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

BiH zadržala loš rejting “DB6a”

Objavljeno u ANALIZE, EKSKLUZIVNO

BANJALUKA, SARAJEVO, Poznata svjetska bonitetska kuća Dun&Bradstreet (D&B u svom februarskom izvještaju, dodijelila je Bosni i Hercegovini i dalje rejting “DB6a”, što je svrstava u zemlje sa vrlo visokim rizikom poslovanja, navodi se u publikaciji “International Risk and Payment Review” dostavljenoj portalu Capital.ba.

D&B predviđa da će se odnosi između etničkih grupa zaoštravati kako će se bližiti izbori u oktobru ove godine. Očekuje se da će političari iz Republike Srpske imati sve više zahtjeva za otcjepljenjem od BiH, što može dovesti do nasilja na nacionalnom nivou. Trenutni sistem vladavine, smatra D&B, je dugoročno neodrživ.

Uz političku, uzdrmana je i ekonomska situacija. Procjenjuje se da je BDP u 2009 pao za 3%, te se ekonomija neće oporaviti sve do kraja ove godine, a u 2011 BDP će porasti 2,4% predviđa D&B. Direktna podrška, koju pruža centralna banka spuštanjem kamatnih stopa, nažalost nije dovoljna da bi se ekonomija pokrenula. Također, vlada je nemoćna pomoći ekonomiji zbog visokog budžetskog deficita.

“Kombinacija pada ekonomskih indikatora te manje kreditnih davanja od strane banaka prouzrokovaće sve veća kašnjenja u plaćanju i povećati broj stečajeva. Banke koje su većinom u stranom vlasništvu su otporne na manje šokove, ali se ne mogu nositi sa mogućim povećanjem nenaplativih dugovanja. Država je u relativno teškom položaju jer potencijalne investitore odbija regulativa, korupcija te teškoće u pokretanju posla”, ističe D&B.

Kasne u plaćanju 30 dana

Prema podacima kojim raspolaže D&B, 20,3% plaćanja preduzeća u BiH prema inostranim preduzećima kasnilo je 30 ili više dana. 74% faktura plaćeno je na vrijeme, dok je 9,8% plaćeno sa više od 60 dana zakašnjenja. D&B preporučuje da se sa poduzećima iz BiH posluje uz akreditiv. “Kultura plaćanja u BIH je na niskom nivou najviše zahvaljujući korupciji pa se većina inostranih poslova obavlja uz pomoć akreditiva ili plaćanja unaprijed”, navodi se u analizi.

BiH zadnja u regionu

Prema “World Bank Doing Business 2010 Report” BiH je na 116 mjestu od 183 zemlje, što predstavlja napredak tek od tri mjesta u odnosu na godinu ranije, te ostaje zadnja država u regiji.

Rejting se nije promjenio niti u jednoj od 132 države koje pokriva D&B. U regiji i dalje najviši rejting ima Slovenija (DB2c), a slijede ju Mađarska i Hrvatska (DB3d), Albania (DB4a), Makedonija (DB4b) te Srbija (DB5a).
“Dun & Bradstreet je najveća i najstarija bonitetna kuća na svijetu, postoji već 170 godina. Bonitetne ocjene su zapravo nastale u D&B-ju”, navodi se u podacima “Bonline” Zagreb, ekskluzivnog zastupnika Dun&Bradstreeta za područje RH i BiH.

P R I L O G:

Focus_Feb2010

BiH_Feb2010

Comparative Global Risk Feb2010

Ključne riječi:  

Komentari |


Komentari (2)

  • brkoug

    BiH rejting DB6a dobar je za investitore u avanturistički turizam.

  • airzugas

    treba zasluziti bolji rejting to se ne poklanja

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+