ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Biber: Ne bih očekivao ukidanje rominga, već niže cijene

Objavljeno u FINANSIJE, TELEKOMUNIKACIJE i IT

GRAC, Florijan Biber, profesor Centra za jugoistočne evropske studije Univerziteta u Gracu, kaže za N1 da je proces ukidanja rominga u EU išao korak po korak i trajao godinama, a da misli da bi slično bilo moguće i kad su u pitanju zemlje zapadnog Balkana. Ne bi očekivao ukidanje rominga već stepen po stepen smanjivanje cijena.

Kada je EU, sredinom juna, ukinula roming unutar svojih granica, četiri zemlje zapadnog Balkana zatražile su da se ta odluka proširi i na njih kao potencijalno buduće članice.

Ministri zaduženi za oblast telekomunikacija u BiH, Crnoj Gori, Makedoniji i Srbiji poslali su zajedničko pismo sa takvim zahtjevom na adresu potpredsjednika Evropske komisije za jedinstveno digitalno tržište Andrusa Ansipa. Odgovor još nisu dobili.

Biber kaže da to pitanje sada nije na dnevnom redu Evropske unije, ali dodaje da je mišljenja da je zahtjev koristan.

Kako kaže, to ne zavisi samo od EU već i od volje država zapadnog Balkana, jer se radi o pitanju  ukidanja rominga između zemalja zapadnog Balkana, ali i između EU i zemalja zapadnog Balkana.

Obje stvari, kako kaže, zavise od političke volje EU i političke volje zemalja u regionu.

Unija ne može diktirati cijene usluga operaterima digitalne telefonije van jedinstvenog evropskog tržišta.

Međutim, ne treba zaboraviti da su sve zemlje zapadnog Balkana potpisale Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa EU koji između ostalog predviđa i postepenu liberalizaciju u snabdevanju uslugama. Na pitanje šta bi ta postepena liberalizacija u sledećem koraku mogla da donese, Biber kaže da je to smanjivanje cijena usluga, i to stepen po stepen, a ne odmah ukidanje.

Proces ukidanja rominga u EU išao korak po korak, smanjivanjem cijena postepeno, i trajao je godinama, a slično bi moglo da bude i sa zapadnim Balkanom, dodaje.

Nažalost, EU u tim koracima ne funkcioniše dovoljno brzo, naveo je. Neke promjene i rezultati se mogu očekivati za nekoliko meseci i godinu dana, i to će biti prvi korak i krajnje je vrijeme da se preduzme neka inicijativa o tome, a ne samo pismo, dodaje.

Ističe da mora da dođe do dogovora nekog i sa provajderima, kao bi se spriječile zloupotrebe.

Ukidanje rominga mora da bude i unutar regiona i između njih i zemalja članica EU, i to bi puno značilo za turizam, dodaje. Pojednostaviće se putovanje ljudima i to će mnogo značiti, da svako može da putuje, a da nema tri, četiri sim kartice za granice, kaže Biber, dodajući da će to posebno biti značajno za ljude sa ovih prostora zbog njihovog finansijskog stanja.

Ključne riječi:  , , , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+