ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Bez konačnih odgovora o Fijatovim projektima

Objavljeno u PRIVREDA

KRAGUJEVAC,  Predsjednik Samostalnog sindikata fabrike “Fijat automobili Srbija” Zoran Mihajlović izjavio je danas da razgovor predsjednika Srbije Borisa Tadića sa čelnicima kompanije “Fijat” u Torinu nije donio konačne odgovore o otvorenim pitanjima oko proizvodnje novog modela automobila u Kragujevcu.
Mihajlović je agenciji Beta rekao da najava angažovanja 2.500 radnika u proizvodnji novog modela automobila nije novost i da taj koncept ne daje perspektivu veće uposlenosti.
“Nismo dobili odgovore u vezi sa tim koliko i koji to ‘Fijatovi’ kooperanti treba dođu u Kragujevac do kraja ove godine, što nam je veoma značajno, jer je u tim pogonima najavljeno zapošljavanje od 6.000 do 7.000 radnika”, rekao je Mihajlović.

Mihalović je rekao da će zatražiti prijem kod predsjednika Tadića kako bi dobio bliže informacije o uvjeravanjima koja su dobijena u Italiji u vezi sa nastavkom investicije “Fijata” u Kragujevcu.
On je kazao da je Tadiću potvrđeno da će u proizvodnji novih modela automobila do kraja godine biti uposleno 2.500 radnika, što znači da će na tim poslovima biti angažovano “još samo 1.500 radnika”.

“Razgovor nije dono ništa novo, niti više detalja o upošljavanju novih radnika, ili dolasku ‘Fijatovih’ kooperanata u Kragujevac”, rekao je Mihajlović.

Prema njegovim riječima, u razgovoru Tadića i generalnog direktora “Fijata” Serđa Markionea trebalo je da budu razrješene neke dileme, prije svega oko dolaska kooperanata “Fijata” i lokacije na kojoj će graditi svoje pogone, pošto se odustalo od lokacije Korman Polje.

On je dodao da kooperanti Fijata treba da dođu i izgrade pogone prije početka proizvodnje novih modela, ali da je sve u vezi sa tim još nepotvrđeno.

“Zbog toga se plašimo da će se u Kragujevcu, umjesto kompletne proizvodnje u stvari samo sklapati novi modeli, kao i u slučaju punta, što znači upošljavanje radnika u Italiji, uz skomno angažovanje naših ljudi”, rekao je Mihajlović.
On je podsjetio da oko 900 radnika Zastave koji su od početka godine proglašeni za tehnološki višak, počinje obuku za prekvalifikaciju ili dokvalifikaciju, ali da niko u Fijatu nije rekao koji su profili radnika potrebni za proizvodnju u fabrici, ili kod kooperanata. Beta

Ključne riječi:  

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+