ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Bevanda: Efekti DPL projekta veoma pozitivni

Objavljeno u FINANSIJE

bevanda-svjetska bankaSARAJEVO, Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda rekao je da su efekti projekta Svjetske banke DPL–jedan /Kredit za razvojnu politiku/ u BiH bili veoma pozitivni i da je ovaj projekt realizovan posredstvom reformi u oblastima zakonodavstva i finansija, javne potrošnje i socijalnih davanja.

Bevanda je prilikom sastanka sa DPL misijom Svjetske banke koju je predvodio vodeći ekonomista te banke Abebe Adugna, istakao dosadašnji doprinos te finansijske institucije BiH, posebno na ublažavanju efekata globalne ekonomske krize i dogovorenih stendbaj-aranžmana.

Adugna je napomenuo da je FBiH iskazala interes za novim DPL programom kroz podršku provođenja strategije reforme penziono-invalidskog osiguranja, a Republika Srpska kroz reformu sistema zdravstvenog osiguranja, te da su oba entiteta zainteresovana za podršku unapređenju poslovnog ambijenta, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

On je podsjetio da je tim Svjetske banke razgovarao sa entitetskim timovima o setu predloženih reformi za koje bi se pružila podrška u okviru novog DPL programa, kao i o očekivanim vremenskim rokovima u kojima se vlasti mogu obavezati da će ih provesti.

Predstavnici Svjetske banke su tokom sastanka izrazili zabrinutost za set penzionih reformi u Federaciji BiH i naglasili da samo izrada strategije nije dovoljna za pružanje DPL podrške.

Bevanda je rekao da je zabrinutost realna i predložio da se na narednom sastanku Fiskalnog savjeta BiH razgovara i o ovoj problematici kako aranžman sa Svjetskom bankom ne bi došao u pitanje.

Predstavnici Svjetske banke upoznali su domaćine sa realizacijom DPL misije čiji je cilj ispitivanje mogućih reformi politika i institucionalnih reformi za koje bi se pružila podrška u okviru DPL programa.

Sastanku je prisustvovala i zamjenik ministra finansija i trezora BiH Edita Đapo, kao i šef Kancelarije Svjetske banke u BiH Anabel Abreu. Srna

Ključne riječi:  , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+