ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Barel poskupio na početku godine

Objavljeno u ENERGETIKA, VIJESTI IZ SVIJETA

LONDON,  Cijene nafte porasle su tokom prvog dana trgovanja u novoj godini pod uticajem dogovora OPEK-a i ostalih proizvođača ovog eneregenta da smanje isporuke svjetskom tržištu.

Barel brent nafte poskupio je za više od dva procenta i dostigao cijenu od 58,37 dolara, što je najviše od jula 2015. godine. Cijena je tokom dana opala na 58,22 dolara.

Barel sirove nafte u SAD dostigao je 55,24 dolara, što je najviše u posljednjih 18 mjeseci.

Prvog januara stupio je na snagu sporazum OPEK-a i proizvođača nafte izvan ove organizacije o smanjenju isporuka za oko 1,8 miliona barela na dan.

Iz odluke o smanjenju proizvodnje izuzeta je Libija, koja je povećala proizvodnju na 685.000 barela na dan sa oko 600.000 u decembru.

Rusija, koja nije članica OPEK-a, zadržala je proizvodnju na decembraskom nivou od 11,21 miliona barela na dan, što je najviše u posljednjih 30 godina, ali je spremna da smanji proizvodnju za 300.000 barela na dan u prvoj polovini 2017. godine da bi dala doprinost sporazumu. Srna

Ključne riječi:  , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+