ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Bankroti prijete da ugroze 1,5 miliona radnih mjesta u Evropi

Objavljeno u VIJESTI IZ SVIJETA

BERLIN, Broj kompanija koje su propale zbog dužničke krize u evrozoni sve je veći i mogao bi da ugrozi 1,5 miliona radnih mjesta širom Evrope, pokazalo je istraživanje njemačke ekonomske agencije “Kreditreform”.

U najnovijem godišnjem izvještaju o nesolventnosti navodi se da je broj kompanija koje nisu platežno sposobne u grupi od 15 zemalja EU, plus Norveška i Švajcarska, u 2011. porastao za 0,3 odsto na 174.917, prenijela je agencija AFP.

Jedna od tri nesolventne kompanije je iz uslužnog sektora, naveo je “Kreditreform”.

Sve veća nemogućnost preduzeća da dospjele obaveze plaćaju u rokovima njihovih dospjeća uveliko ugrožava radna mjesta, od kojih je prošle godine oko 1,5 miliona bilo pod znakom pitanja, što je za 7,1 odsto više u odnosu na 2010, ukazala je agencija.

Tokom 2009, rekordnih dva miliona poslova bilo je ugroženo zbog nesolventnosti preduzeća. Situacija bi ove godine mogla da se pogorša, budući da kompanije srednje veličine često suviše kasno reaguju na teškoće na finansijskim tržištima, pokazalo je istraživanje.

Situacija se razlikuje od zemlje do zemlje, a najveći broj nesolventnih firmi zabilježen je u Grčkoj, zatim u Španiji, Italiji i Portugalu.

Sa druge strane, u Njemačkoj i Francuskoj evidentirano je manje preduzeća koja su proglasila bankrot.

Još jedan simptom krize je to što se jedan od četiri njemačka izvoznika susreo sa kašnjenjem isplate od mjesec ili više dana od strane kupaca iz Italije, Španije i Portugala, navodi “Kreditreform”.

Situacija je znatno gora u istočnoj Evropi, gdje je devet od 10 njemačkih izvoznika moralo da čeka na isplatu iz Rumunije, Hrvatske, Češke i Mađarske.  Tanjug

Ključne riječi:  , , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+