ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Banke dužne da objasne sve rizike kredita u stranoj valuti

Objavljeno u FINANSIJE, VIJESTI IZ SVIJETA

LUKSEMBURG, Evropski sud odlučio je da banke moraju detaljno objasniti sve rizike uzimanja kredita u stranoj valuti – u protivnom se postavlja pitanje koliko su takve odredbe obavezujuće za korisnike kredita.

Ova presuda se odnosi na slučajeve korisnika koji su tužili banke, jer im nisu prikazale sve rizike kredita u švajcarskim francima.

Kod odobravanja kredita u stranoj valuti finansijska institucija mora korisniku kredita da pruži dovoljno informacija, uključujući moguće rizike.

Samo tako lice može donijeti dobru i informisanu odluku, glasi presuda Suda EU, koja bi mogla biti od presudne važnosti za dužnike u švajcarskim francima.

Sud EU odlučivao je na zahtjev Žalbenog suda iz Rumunije, koji je rješavao tužbu dužnika u švajcarskim francima.

U saopštenju Suda navodi se da su tokom 2007. i 2008. godine Ruksandra Paula Andričiuk i druge osobe koje su tada svoj dohodak primale u rumunskim lejima sklopile sa rumunskom bankom Banka Romaneska ugovore o kreditu u švajcarskim francima.

Taj ugovor odnosio se na nekretnine, refinansiranje drugih kredita ili ličnih potreba.

U skladu sa ugovorima o kreditu koje su stranke sklopile, korisnici kredita su bili dužni da vraćaju mjesečne rate kredita u švajcarskim francima, čime su preuzeli rizik u vezi sa eventualnim promjenama kursa rumunskog leja u odnosu na švajcarski franak.

Nakon toga se taj kurs znatno promijenio na štetu korisnika kredita.

Rumunska banka je prilikom sklapanja ugovora svoj proizvod prikazivala pristrasno, ističući isključivo koristi, ali ne i rizike koje bi korisnici kredita mogli snositi niti vjerovatnoću pojavljivanja problema.

Korisnici kredita su zbog toga istakli u tužbi da tu praksu treba smatrati nepoštenom.

Ekonomski portali navode da će presuda Evropskog suda uzdrmati bankarski sektor, koji bi se mogao suočiti sa nizom tužbi u vezi sa štednjom u švajcarskim francima. Srna

Ključne riječi:  , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+