ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Bankama preporučeno da prihvate reprogram kredita

Objavljeno u FINANSIJE

BEOGRAD, Upravni odbor Udruženja banaka Srbije (UBS) odlučio je danas da preporuči svim bankama da se uključe u program odlaganja otplate kredita građana za vrijeme ekonomske krize.

Od Narodne banke Srbije Upravni odbor UBS će zatrazizti preciziranje odluke koju je juče usvojio Izvršni odbor NBS, a odnosi se na klasifikaciju bilansne aktive i vanbilansnih stavki banaka.

Tom odlukom je predviđeno da se na drugačiji način procjenjuje učešće iznosa mjesečne rate kredita u zaradi korisnika pozajmice, kao i da se položeni depozit može koristiti za otplatu glavnice kredita.

Banke su, kako je navedeno u saopštenju Upravnog odbora UBS, spremne da se u najkraćem roku uključe u realizaciju programa odlaganja otplate kredita građana, koji je usvojila Vlada Srbije.

Građanima koji imaju dugoročne pozajmice ugovorene prije 31. decembra 2010. godine, kako je predviđeno tim programom, omogućeno je odlaganje otplate glavnice u roku do dvije godine, ali samo u slučaju da sa izmirenjem rata ne kasne duže od 180 dana.

Prema procjeni Udruženja banaka Srbije, te uslove ispunjavaju korisnici ukupno 328.000 kredita građana, od čega su 72.000 potrošački, 13.000 krediti za adaptaciju, 68.000 su stambeni a 16.000 potrošački krediti.

Uslovima reprograma je predviđeno da se tokom grejs perioda plaća kamata, osim u slučajevima kada je korisnik ostao bez posla i banka će mu bračunavati kamatu u grejs periodu i pripisivati je glavnici.

Za kredite kod kojih je rok otplate do 36 mjeseci, grejs period ne može biti duži od 50 odsto preostalog roka otplate kredita. Nije dozvoljeno ni dodatno zaduživanje korisnika kredita koji su u docnji dužoj od 90 dana u toku trajanja grejs perioda.

Đurić: Naredne nedjelje moguće odlaganje otplate kredita

Predsjednica Izvršnog obora Inteza (Intesa) banke u Srbiji Draginja Đurić izjavila je danas da bi primjena programa odlaganja otplate kredita građana mogla početi iduće nedjelje.

“Početak primjene tog programa će zavisiti od odgovora Narodne banke Srbije na zahtjev Upravnog obora Udruženja banka Srbije da se preciziraju odluke koje se odnose na promjenu propisa od kojih zavisi određivanje kreditne sposobnosti građana”, rekla je Đurić.

Upravni odbor UBS je danas odlučio da svim bankama preporuči da se uključe u program reprograma kredita građana, koji je juče usvojila Vlada Srbije.

Đurić, koja je i predsjednica Upravnog odbora UBS, rekla je da je Inteza banka spremna da počne odobravanje odložene otplate kredita, navodeci da ta banka već odobrava reprograme zauduženja građana.

Nove mjere centralne banke, koje podržavaju vladin program reprograma kredita, prema njenim riječima, bankama će olakšati odlaganje izmirenja obaveza klijenta jer se neće povećavati rezerva banka i teret na kapital. Beta, Emg.rs

Komentari |


Komentari (0)

  Komentariši

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  (obavezno)

  Pravila komentarisanja

  Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

  A- A A+