ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Bankama potrebno još 24 milijardi evra

Objavljeno u FINANSIJE, VIJESTI IZ SVIJETA

DABLIN, Bankama u Republici Irskoj potrebno je dodatnih 24 milijardi evra da bi preživjele finansijsku krizu, saopštili su danas stručnjaci poslije testiranja bankarskog sistema ove zemlje.

Testovi opterećenja sprovedeni su u četiri najveće irske banke, uključujući centralnu banku. Zaključeno je da je Banci Irske potrebna pomoć od 5,2 milijardi evra.

Od početka finansijske krize u irske banke upumpano je blizu 70 milijardi evra, prenosi Bi-Bi-Si.

“Nova sredstva potrebna su da bi se upostavilo povjerenje u tržište i da bi banke imale dovoljno kapitala za slučaj da se obistine najcrnje tržišne procjene”, izjavio je profesor Patrik Honohon, guverner centralne banke Irske.

Vlada je već preuzela najveći dio vlasništva u Anglo-irskoj banci, Ujedinjenim irskim bankama i banci EBS, tokom prethodne akcije spasavanja finansijskog sistema.

Honohan je ocijenio da će u okviru sljedećeg paketa mjera morati da se izvrši nacionalizacija Banke Irske i banke ILP, koje su do sada uspijevale da izbjegnu potpadanje pod državnu kontrolu.

Očekuje se će Evropska centralna banka objaviti aktiviranje srednjeročnog finansijskog aranžmana od 60 milijardi evra, radi pružanja podrške irskim bankama.

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+