ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Bajatović: Sve spremno za dugoročni ugovor o jeftinijem gasu

Objavljeno u ENERGETIKA

BEOGRAD, Generalni direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović najavio je danas da je sve spremno za potpisivanje sa Rusijom dugoročnog ugovora o jeftinijem snabdijevanju Srbije gasom.

On na konferenciji za novinare u opštini Rakovica, nakon potpisivanja ugovora o gasifikaciji te opštine, nije mogao da precizira kada će tačno biti potpisan taj ugovor, naglašavajući da prvo vlade Srbije i Rusije moraju da verifikuju međudržavne sporazume.

“Ugovor je gotov, ali cijenu ćemo još usaglašavati da ide niže”, rekao je Bajatović.

Prema njegovim riječima, Srbija je za 2012. godinu već dobila jedno pojeftinjenje ruskog gasa od 12 odsto i da nije toga, taj energent bi bio skuplji za oko 70 do 90 dolara.

Bajatović je naglasio da će potpisivanjem dugoročnog gasnog ugovora sa Rusijom, a koji je prema ranijim najavama trebalo da bude potpisan krajem 2011. godine, biti još popusta na osnovnu cijenu.

On je dodao i da je gas u Srbiji za 30 odsto, odnosno za 12 dinara jeftiniji od tržišne cijene.

“Po ovim cijenama gasa za građanstvo u Srbiji, a koje su niže samo u Rumuniji, taj energent je i dalje, izuzev termoakumulacionih peći a što je uzrokovano cijenom struje koja je najjeftinija u Evropi, najjeftiniji energent”, kazao je Bajatović.

Prema njegovim ocjenama u Srbiji u ovoj godini ne bi trebalo da bude nikakvih problema u snabdijevanju gasom jer je “Srbijagas” sa partnerom iz Rusije početkom godine potpisao aneks ugovora o snabdijevanju tim energentom koji važi sve dok ne bude sklopljen dugoročni ugovor.

Bajatović je naglasio i da bi izgradnja gasovoda Južni tok kroz Srbiju trebalo da počne u novembru.  Beta

Ključne riječi:  , , , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+